Rikard Grip sätter ner foten ordentligt – riktar stor kritik efter Stina Nilssons succé: ”Har varit orimligt”

Stina Nilsson har gjort succé i sin nya sport.
Men Rikard Grip tycker att uppståndelsen varit för stor.
– Uppmärksamheten har varit orimlig, säger han.

Mer än ett har gått sedan Stina Nilsson meddelade att hon slutar med längdskidåkningen, för att i stället satsa på skidskytte. Det har inte direkt gått under radarn, då uppmärksamheten kring Nilsson i hennes nya sport varit enorm.

Grips kritik

Nilssons debut i internationella tävlingar dröjde, på grund av coronaviruset, men när hon väl fick tävla så var resultaten inte så bra som många hade hoppats på. Nilsson hade problem med åktiderna, men har sakta men säkert hittat formen och när hon fick göra sin första världscuptävling, i säsongens sista tävlingshelg, så gjorde hon storsuccé i sprinten då hon kom före båda systrarna Öberg.

Nilsson har dock hela tiden under sin nya satsning varit tydliga med att resultaten är sekundära, och att det inte går att räkna med att hon ska vara på yttersta elitnivå direkt, då det faktiskt är en helt ny sport hon sysslar med. Nilsson har fått medhåll av sina tränare, som flera gånger satt ner foten ordentligt.

210319 Stina Nilsson of Sweden ahead of the Women’s 7,5 km Sprint during the IBU Biathlon World Cup on March 19, 2021 in Östersund. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN

Efter Nilssons succé i sprinten förra veckan så röt även Rikard Grip – som följt Nilsson under många år, först i längdslandslaget, men nu är han generalsekreterare i skidskytteförbundet – ifrån.

– Jag förstår intresset kring att en stor idrottskvinna byter idrott men att fokuset hamnar så mycket på hennes resultat och prestationer direkt, det kan jag tycka har blivit för mycket. Man ska vara ödmjuk till att hon byter idrott och inte ha fel fokus, säger Grip till Aftonbladet.

”Har varit orimligt”

Grip passar även på att hylla Nilssons mod, och menar att samtidigt att syftet med idrottsbytet är glädjen, snarare än resultatet.

– Stina är en fantastisk idrottskvinna och jag tycker att hon är väldigt modig som valde att byta idrott och hitta glädjen igen. Jag tror att det är det hon menar när hon säger att uppmärksamheten har varit orimlig för hon gör ju det här för glädje och passionen, säger han.

210320 Rikard Grip, General Secretary of the Swedish Biathlon Federation, after the Women’s 10 km Pursuit during the IBU Biathlon World Cup on March 20, 2021 in Östersund. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN

Nilsson har fått stor hjälp med skytteträningen, men huruvida stjärnan får något extra stöd från förbundet framgår inte.

– Stina får den hjälp hon behöver precis som övriga åkare. Vi har ett väldigt starkt lag på dam- och på herrsidan. Hos vissa åkare ska fokus ligga mer på resultat men de har presterat väldigt mycket bättre än Stina, som jag sa så tycker jag att det varit väl mycket fokus på hennes nivå.

LÄS MER: Skidskytte-stjärnornas stora kritik inför OS – rasar efter arrangörens oväntade beslut: ”Kommer bli så besviken”

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!