Skidskytte-stjärnornas stora kritik inför OS – rasar efter arrangörens oväntade beslut: ”Kommer bli så besviken”

OS är ett år bort.
Men skidskyttarna har fortfarande inte fått någon information – om i stort sett någonting.
– Jag är helt ovetandes, säger Marte Olsbu Röiseland.

Skidskytte-säsongen tog slut i helgen, och nu väntar månader av förberedelser inför nästa, som blir allt tyngre och viktigare. Då är det nämligen äntligen dags för vinter-OS igen, den här gången i Beijing, Kina. Men förberedelserna kunde helt klart ha varit bättre.

Stjärnornas kritik

För åkarna är det nämligen i stort sett omöjligt att förbereda sig på vad som komma skall, då IBU, Internationella skidskytteförbundet, inte ger någon information kring hur arenan eller spåren ser ut. Det enda åkarna vet om är att det kommer att vara risk för kraftig vind och kyla.

– Jag är helt ovetandes. Jag hade gärna fått reda på vad jag ska förbereda mig på. Är det vind eller inte? Sandstorm? Snöstorm?, säger stjärnan Marte Olsbu Röiseland till NRK.

210216 Marte Olsbu Røiseland of Norway during zeroing ahead of the Women’s 15 km Individual Competition during the IBU Biathlon World Championships on February 16, 2021 in Pokljuka. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN

Vanligtvis så brukar en världscuptävling, under den säsong där OS är, gå i OS-staden, och då kallas för-OS. I år, då OS är i just Beijing, så blir dock så inte fallet.

– Jag satte stort värde i att få ett för-OS senast. Jag lärde mig mycket om banan i Pyeongchang då, och jag kände mig bra förberedd när vi väl åkte dit igen, säger Röiseland, och får medhåll av Tarjei Bö.

– Jag har förstått att det inte skickar någon info heller. De använder det som en fördel att det inte blev något för-OS, så det har inte ens filmat banan med ”Gopro” och skickat till oss. Jag hoppas att det dyker upp en liten video som vi kan studera, säger han.

”Kommer bli besviken”

Borut Nunar, som är tävlingschef för IBU, är dock inte bekymrad.

– Det är inte så att ingen vet någonting. Vi har knappt varit där det senaste året. Vi var där en kort stund i november, då de var färdiga med de största byggarbeten. Självklart så är det en svår situation, i och med att vi inte kan resa. Därför är det svårt att få förstahandsinformation. Jag kan bara säga att arbetet är i gång och att vi hoppas att vi kan se anläggningen själva snart, så att vi kan dela med oss av den informationen till nationerna, säger han.

210317 Ingrid Landmark Tandrevold during a training session ahead of the IBU Biathlon World Cup on March 17, 2021 in Östersund. Photo: Johan Axelsson / BILDBYRÅN

Ingrid Tandrevold är även hon besviken, men mest av det faktum att vinter-OS arrangeras i just Beijing, som inte är en klassisk vinteridrottsstad.

– Om jag ska vara helt ärlig så har det blivit lite annorlunda mot det som jag trodde OS stod för när jag var yngre. Jag hoppas att jag fortsätter till 2026, och att jag får uppleva ett OS som jag vill att OS ska vara, i Italien, med mycket folk och atmosfär. Jag blev väldigt besviken i Pyeongchang, och kommer nog bli det även i Beijing, säger hon.

LÄS MER: Enorma pengaregnet efter svenska skidskyttarnas storsuccé – här är åkaren som tjänade mest av alla

Få våra nyhetsbrev!