Polisen: VM-åkare tagen på bar gärning – med nål i armen

.

VM i Seefeld skakas av en stor dopingskandal.
Den österrikiska polisen bekräftar i ett pressmeddelande att fem åkare har gripits misstänka för bloddoping.
– En av de gripna blev tagen på bar gärning, säger polischefen Dieter Csefan på en pressträff enligt SportExpressen.

Det var den tyske journalisten Hajo Seppelt, som jobbar specifikt med bland annat dopingfrågor, på ARD som via Twitter släppte bomben som skakar om skid-VM i Seefeld.

Dopingskandal under skid-VM

Tidigare under onsdagen genomfördes en razzia mot flera landslag samt på flera adresser runt om i Tyskland. Det svenska samt norska landslaget var inte två av de länder som fick besök av polis.

De som har åkt fast är två österrikiska åkare i form av Max Hauke och Dominik Baldauf samt två åkare från Estland och en åkare från Kazakstan, bekräftar österrikisk polis i ett pressmeddelande.

Greps – med nål i armen

I den tyska staden Erfurt ska en klinik specialiserad på idrottsmedicin varit ett av polisens mål i tillslaget. Österrikisk polis bekräftar att läkaren Mark Schmidt har gripits. Läkaren har tidigare haft kopplingar till bloddopingen inom cykelsporten.

Samtidigt har även en ytterligare tysk man gripits i operationen som går under namnet ”Operation Aderlass”.
– En av de gripna blev tagen på bar gärning när han var på väg att genomföra så kallad bloddoping med nål i armen, säger Dieter Csefan vid österrikiska polisen på en presskonferens enligt SportExpressen.

Nio personer gripna

Operationen med namnet ”Aderlass” (åderlåtning) har under flera månader kartlagt läkaren Mark Schmidt och hans medarbetare.

Den österrikiska polisen misstänker att den kriminella gruppen i flera år har hjälp elitidrottare att bloddopa sig från sin bas i den tyska staden Erfurt. Förutom de fem aktiva samt läkaren Schmidt har ytterligare tre personer gripits.

Burman: ”De ska härifrån”

Jens Burman blev bästa svensk i loppet över 15km och slutade på elfte plats.

Han får först efter loppet höra om den pågående dopingskandalen för första gången.
– Det är för jävligt. Det är klart om de har hållit på att fuska ska de härifrån. Då är de riktiga pappskallar, säger Burman till SVT och fortsätter:
– Det förstör sporten när man själv kämpar och tränar. När man då möter dopade åkare är det inte kul, det blir lönnlöst.

Dela artikeln för att säga vad du tycker om det här!

LÄS MER: Therese Johaugs varning till Frida Karlsson – efter silverbragden

Skid VM 2019: TV-tider, komplett schema och resultat