Petter Northugs plötsliga sågning av Ebba Andersson – slår ner hennes vinstchanser: ”Är ett svaghetstecken”

Hon har chansen att vinna hela Tour de Ski.
Men Petter Northug lägger inte sina pengar på Ebba Andersson.
– Nej, det går inte, säger legendaren.

Det är minst sagt upplagt för ett riktigt drama när Tour de Ski på tisdagen avgörs. När klättringen gjordes förra året så vann Ebba Andersson sin första, och hittills enda, världscup-tävling, och det räckte till en tredjeplats i totalställningen. Inför årets klättring så ligger hon på en andraplats, med alla möjligheter att ta hem totalen.

Sågar Ebbas chanser

Framför henne är bara ryskan Natalia Nepryaeva, som har över en minuts marginal till svenskan. Nuförtiden avgörs Tour de Ski inte genom en jaktstart, utan en masstart, och förutsättningarna är enkla: Andersson behöver troligtvis vinna tävlingen, och hon behöver då även vara i mål 72 sekunder före ryskan. Andersson är en erkänt bra klättrare, samtidigt som Nepryaeva blandat och gett i monsterbacken under tidigare säsonger.

220103 Ebba Andersson of Sweden is interviewed after competing in women’s 10 km mass start on January 3, 2022 in Val di Fiemme. Photo: Maxim Thore / BILDBYRÅN

Det är upplagt för ett drama, men legendaren Petter Northug, som numera är expert på norska TV2, är inte övertygad om Ebbas chanser. Han säger med övertygelse att det ”inte kommer att gå”.

– Neprjajeva är i bättre form i år. Jag blir väldigt överraskad om hon inte klarar av det här, säger han till Expressen.

”Är ett svaghetstecken”

Petter Northug menar att det enda som kan stoppa ryskan är om hon går ut för hårt, och därmed tappar energin fullständigt.

– Hon behöver ju inte vinna etappen. Hon kan bara koncentrera sig på att hitta ett bra tempo, välja en bra rygg. Jag hoppas för hennes skull att de ryska tränarna får henne att förstå det, säger han.

220102 Former skier Petter Northug after a training during Tour de Ski on January 2, 2022 in Val di Fiemme. Photo: Maxim Thore / BILDBYRÅN

Enligt Northug så tappade Andersson mycket under måndagens masstart, då hon låg bra till men sedan kom fyra. Vann gjorde just Nepryaeva, som tog viktiga sekunder i kampen om totalsegern.

– Vi vet att Ebba är väldigt stark. Men hon hade inte det lilla extra som behövdes på sista varvet i masstarten – och det ser jag som ett svaghetstecken, säger Petter Northug.

LÄS MER: Landslagsstjärnornas ärliga ord om Frida Karlsson – och ödesdigra beslutet: ”Nu måste hon fundera…”

Få våra nyhetsbrev!