Petter Northugs kaxiga utspel – och tokhån mot hela det svenska skidlandslaget: ”Jag ser inte vem som…”

Han slutade för tre år sedan.
Nu kommer Petter Northug med ett oväntat utspel – om det svenska landslaget.
– Jag ser inte vem som skulle kunna slå mig i Sverige, säger han.

Säga vad man vill om Petter Northug, men det går inte att förneka vilken makalös och unik karriär han faktiskt hade. Som aktiv vann han två OS-guld och hela 13(!) VM-guld, och han kommer gå till historien som en av de mest framgångsrika och profilerade skidåkarna någonsin.

Tävlar i Sverige

Northug var under sin karriär känd för att riva upp rubriker och för att alltid säga vad han tyckte och tänkte. Inte sällan kom han dessutom med sylvassa hån mot svenskar, och han hade bland annat flera duster med Calle Halfvarsson under sin långa tid i världstoppen. Men för tre år sedan så valde han att avsluta karriären, men fortfarande – tre år senare – har han svårt att hålla sig undan såväl rubriker som tävlingar.

190220 Petter Northug poses for a portrait during the FIS Nordic World Ski Championships on February 20, 2019 in Seefeld in Tirol. Photo: Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN

Det står nu klart att Northug kommer till Sverige nästa vecka för att tävla i Trollhättan, då flera världsstjärnor gör upp i ett rullskidlopp. Med i loppet är bland andra Jens Burman och William Poromaa.

– Där väntar många svenskar. Det kanske är någon som får lite flashbacks från Falun. Till och med jag, jag gillar att se det framför mig, säger Northug i en video på sin Facebook.

Sylvassa hånet

Det Northug syftar på är från VM 2015, i Falun, då han tog hela fyra VM-guld och åkte hem som mästerskapets stora kung. I veckan deltog han dock i ett rullskidlopp i Norge, och var då hela tio minuter efter vinnaren, som råkade vara från Sverige och hette Max Novak.

– Det blir på bortaplan och målet är att göra det ännu bättre där, säger Northug.

Petter Northug, Norge
200130 Petter Northug after the men’s cross country skiing 15 km on January 30, 2020 in Konnerud. Photo: Astrid Pedersen / BILDBYRÅN / cop 263

Och trots att Northug var långt, långt efter det långa loppet i Norge så är han självsäker. I videon så är det någon som frågar Northug om han någonsin inte vunnit en tävling i Sverige, och han är då snabb att skicka ett syrligt hån.

– Nej, inte vad jag kommer på. Jag ser inte vem som skulle kunna slå mig i Sverige heller, säger han.

LÄS MER: Oroande beskedet om Linn Svahn – och mystiska skadan som vägrar läka(!): ”Det är olyckligt”

Få våra nyhetsbrev!