Petter Northugs jätteilska – efter pinsamma detaljen mitt i norska jättekrisen: ”Hur dum får man vara?”

Petter Northugs jätteilska – efter pinsamma detaljen mitt i norska jättekrisen: ”Hur dum får man vara?”

Norsk skidåkning befinner sig i en kris.
Nu rasar Petter Northug mot en pinsam detalj.
– Hur dum får man vara?, säger ikonen.

Att Sverige har världens bästa sprintlandslag på damsidan råder det inga tvivel om. De senaste åren har avståndet ökat ytterligare, och sedan Therese Johaug avslutade karriären har Norge halkat rejält efter även när det kommer till distanslopp. Och i helgen var det tydligare än på väldigt länge.

Har inte råd att skicka åkare

Samtidigt som svenska åkare blev etta, tvåa, trea, fyra och femma i sprinten i lördags, så tog sig inte en enda norsk åkare förbi kvartsfinalen. I söndagens distanslopp hade man dessutom inte en enda åkare topp tio. Men det är inte bara sportsligt som norsk skidåkning befinner sig i en kris. Förra veckan kom beskedet att man inte ens har råd att skicka alla åkare till de kommande tävlingarna i Nordamerika.

240119, Skidor, Världscupen, Oberhof: 19.01.2024, Oberhof, Germany (GER): Kristine Stavaas Skistad (NOR) – FIS world cup cross-country, individual sprint, Oberhof (GER). www.nordicfocus.com. © Authamayou/NordicFocus. © Bildbyrån

Det betyder bland annat att Tiril Udnes Weng inte kommer att få tävla på grund av den ekonomiska krisen som skidförbundet befinner sig i. Men samtidigt har reaktionerna varit starka i Norge, då den norska längdkommitténs ordförande Torbjörn Skogstad har en årslön på närmare 900 000 kronor.

– Så som situationen är just nu så är det väl bara en tidsfråga innan de gör någonting med arvodet för honom säger Petter Northug till norska Nettavisen.

“Hur dum får man bli?”

Att Norge inte har råd att skicka åkare till tävlingar i världscupen, samtidigt som ordföranden för längd tar ut ett så högt arvode, sticker såklart i ögonen på många. Även på Petter Northug. Särskilt när lönen höjdes för bara ett halvår sedan.

– Det ser inte så bra ut när man ser vad det är för åtgärder som har vidtagits mot idrottarna. Nu har Skogstads lön höjt, då måste man få fråga sig: Hur dum går det att bli?, har Northug sagt.

231231 Petter Northug at men’s cross country skiing 10 km classic technique interval start during Tour de Ski on December 31, 2023 in Toblach. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

Northug var redan då, i samband med att lönen höjdes, tydlig med att norsk skidåkning behöver agera innan det är för sent.

– Det verkar så konstigt. Det diskuteras bland åkarna om vad det egentligen är som händer. Jag förstår inte hur Skogstad själv kan sitta i en sådan roll och ha den lönen. Jag känner att det blir fel när läget är som det är, har ikonen sagt.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev