Petter Northugs drastiska förslag – så vill han ändra hela världscupen: ”Det måste bort från schemat!”

Petter Northug har fått nog.
Nu vill han ändra världscup-programmet.
– Det måste bort!, säger han.

I helgen avgjordes stafetterna i längdskidor, i norska Lillehammer. På damsidan blev det ett rafflande drama där Sveriges spurtade ner Norge på sistasträckan för en tredjeplats, och Ryssland kom etta. På herrsidan blev det inte riktigt lika kul för svensk del, men i stort så är stafetterna ofta uppskattade och sevärda.

Vill stryka stafetten

Men Petter Northug är inte imponerad. I ett försök att väcka större intresse för längdskidorna runt om i Europa så har han ett drastiskt förslag – att ta bort stafetterna helt ur världscupen, särskilt då det i världscupen dessutom är kortare distanser än under VM och OS.

– OL- och VM-stafetterna betyder allt. Det är spänning, det är drama. Man försvarar nationen. Men i världscupen ändrar man distansen… Det är inte ens samma distans! Jag känner inte att det är någon spänning eller nerv runt det. Det blir bara någon slags test-träning för att testa laget inför OS, säger han till TV2.

Petter Northug, Norge
200130 Petter Northug after the men’s cross country skiing 15 km on January 30, 2020 in Konnerud. Photo: Astrid Pedersen / BILDBYRÅN / cop 263

Petter Northug menar vidare att det borde försvinna helt ur världscupprogrammet.

– Jag menar att det borde ryka. Det finns andra lopp som vi bör lägga i programmet, som ger mer spänningar, och som är bättre för publiken. Det är inte rätt att fortsätta med stafettet. Bort med det!, säger han.

”Vill hellre se det”

Northug vill ha mer drama, och mer spänning, och har förslag på hur detta ska genomföras.

– Jag vill hellre ha en teamsprint-stafett, där allt händer på stadion. Det är mycket mer action, mer växlingar. Lite mer drama, och fler nationer som är med. Det vill jag se. Så kan de längre stafetterna som är i mästerskapen, bara vara i mästerskapen. Vi måste göra längdskidåkningen mer spännande, mer nervkittlande och få med fler nationen, så att vi får spridning ute i Europa, säger han.

210227 Frida Karlsson of Sweden and Ebba Andersson of Sweden celebrate after the Women’s Cross Country Skiing Skiathlon during the FIS Nordic Ski World Championships on February 27, 2021 in Oberstdorf. Photo: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN

Petter Northug är i år expert på norska TV2, och har hyllats för sina insikter under världscuphelgerna i Ruka och Lillehammer. Han är en av längdskidåkningens största och har vunnit mängder av stora medaljer, och särskilt i sprint och just stafetter, där han ofta var omöjlig att slå.

LÄS MER: Therese Johaugs egna förklaring – slår tillbaka efter förlusterna mot Frida Karlsson: ”Jag är säker på att…”

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!