Pernilla Wibergs hårda dom efter Mikaela Shiffrins rekord – därför är Ingemar Stenmark ändå bättre: ”Han är störst”

Mikaela Shiffrin har tangerat självaste Ingemar Stenmark.
Men det tycker ändå inte Pernilla Wiberg som hävdar annat.
– Ingemar Stenmark kommer alltid vara störst, säger svenska skidikonen till SVT.

När Ingemar Stenmark åkte hem hela 86 världscupsegrar på 80-talet trodde alla att ingen skulle komma att slå rekordet. Det har även stått stadigt i många, många år.

Shiffrins rekord

Storstjärnan Lindsey Vonn var nära men fick nöja sig med 82 världscupsegrar. Senaste åren har amerikanskan Mikaela Shiffrin varit den stora utmanaren och i dag kom den efterlängtade 86:e segern på världscupen för 27-åringen.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Ingemar Stenmark, skidor
190212 Former skier Ingemar Stenmark of Sweden poses for a portrait at a press event for a legends race during the FIS Alpine World Ski Championships on February 12, 2019 in Åre. Foto: Daniel Stiller / Bildbyrån / kod DS / 87862

När Shiffrin vann storslalomen i Åre under fredagen så blev hon historisk och tangerade självaste Stenmark med flest segrar på världscupen genom tiderna. Svenska slalomikonen Pernilla Wiberg är rejält imponerad av bedriften att nå Stenmark men hon vill ändå sätta ned foten.

LÄS MER: Superstjärnan avslöjar Ingemar Stenmarks okända gest – som fick henne att tappa hakan: ”Han fattar inte vem han är!”

Wibergs hyllning

För i Wibergs ögon är Shiffrin inte på samma nivå som ”Stenis”.
– Nu till frågan som alla ställer sig – vem är bäst av Ingemar Stenmark och Mikaela Shiffrin? Nu har båda två 86 världscupsegrar men om man tittar på statistiken så vann Stenmark 86 världscupsegrar i 230 starter på världscupen. Medan Shiffrin har vunnit 86 världscupsegrar i 245 starter, säger svenskan till SVT Sport.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Pernilla Wiberg, skidor
221113 Pernilla Wiberg, SVT, under skidskyttepremiären den 13 november 2022 i Idre. Foto: Johanna Wallen / BILDBYRÅN / kod JW / JW0034

Wiberg hyllar ändå Shiffrin men är tydlig med att Stenmark ändå är bäst i alpina sammanhang.
– Ingemar tog färre tävlingar på sig att vinna så många tävlingar. Samtidigt har Ingemar tävlat i färre grenar och Shiffrin har många fler grenar i dag. Vi ska heller inte glömma bort att Stenmark har tre segrar i parallell, som på den tiden inte räknades som världscupsegrar. Så skulle man lägga till de tre så har han faktiskt 89 världscupsegrar och då är inte Shiffrin ikapp än, erkänner ”Pillan” för tv-kanalen.
– Men så här är det alltid, det är som att jämföra äpplen och päron så att det är jättesvårt. Ingemar Stenmark kommer alltid vara störst i våra svenska hjärtan.

Vem tycker du är störst av Ingemar Stenmark och Mikaela Shiffrin? Dela artikeln och säg din åsikt!

LÄS MER: Petter Northugs tydliga kritik efter Frida Karlssons oro – norrmannen erkänner: ”Jag är rädd för det”