Överraskningen: Petter Northugs nya jobb – i en helt annan sport: ”Jag tror det kan bli väldigt bra”

Det här såg man inte komma när man vaknade imorse.
Petter Northug har gjort klart med nytt jobb.
Som tv-expert i en helt annan sport.

Han är en av längdskidåkningens absolut största genom tiderna. Med fantastiska 13 VM-guld och 2 OS-guld går Petter Northug till historien som en av de mest framgångsrika inom sporten.

Northug i tv

2018 avslutade Northug sin glimrande karriär och sedan dess har han vägrat lämna sin älskade skidsport. Norrmannen har jobbat som expert för längdskidåkning hos norska tv-kanalen TV2 senaste åren och han har även synts till som programledare i tv-succén ”Sverige mot Norge” tillsammans med svenske legendaren Gunde Svan.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Petter Northug, skidor
130227 Skidor, VM, 15 km fristil, medaljcermoni: Petter Northug, Norge, med sin medalj av guld. © Bildbyrån – 73729 – Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN

Men nu har 36-åringen gjort klart med ett helt nytt tv-jobb – och det har inte alls med längdskidåkning att göra märkligt nog. Norska tidningen VG rapporterar att Northug är klar som ny tv-expert i skidskytte(!).

LÄS MER: När en snart 60-årig Gunde Svan visade hur svenskt pannben ser ut – med att göra slarvsylta av Northug

Helt ny sport

Förre toppåkaren har fått jobb som expertkommentator för norska TV2 under deras skidskyttesändningar och det är ett vågat drag.
– Northug kan lyfta detta. Skidskytte har hållit hög nivå under en längre tid, men vi måste hitta X-faktorn för att höja den ytterligare. Northug har den X-faktorn inom längdskidåkning och är också en kille som är väldigt intresserad av att lära sig, säger Vegard Jansen Hagen, sportchef på TV2, till VG.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Petter Northug, skidor
190220 Petter Northug poses for a portrait during the FIS Nordic World Ski Championships on February 20, 2019 in Seefeld in Tirol. Photo: Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN / kod VG / 170284

Skidskytte är ändå inget helt främmande för Petter Northug. Han blev världens bästa längdskidåkare under sin aktiva tid men faktum är att han faktiskt tävlat i skidskytte också.

LÄS MER: Norska expertens stora förvåning över Petter Northug – fyra år efter karriärens slut: ”Det är galenskap”

”Spännande”

Under sin ungdom höll norrmannen på med skidskytte innan han bestämde sig för att satsa helhjärtat på längdskidor.
– Han är inte utbildad expert inom skidskytte, men han är intresserad och vill lära sig. Det handlar om att engagera sig i och runt miljön för att ta till sig kunskapen. Det är spännande, nytt och jag tror att det kan bli väldigt bra om vi lyckas, säger TV2:s Jansen Hagen.

TV2 kommer att dela på rättigheterna för skidskyttet i Norge tillsammans med NRK ända fram till 2025/26. Då kommer Northug få köra både längdskidor och skidskytte för tv-kanalen.

Vad tycker du om Petter Northugs nya jobb? Dela artikeln och säg din åsikt!