Oväntade vändningen efter 20 år – på grund av Charlotte Kallas jättekritik: ”Det är helt sjukt!”

Charlotte Kalla tycker att det är ”helt sjukt”.
Nu väljer även Internationella skidförbundet att göra om helt och för första gången på 20 år ska prispengarna i världscupen öka.
– Det är klart att åkarnas kritik har bidragit till det här, säger Niklas Jonsson i Fis längdåkningskommité
till SportExpressen.

Prispengarna i världscupen för längdskidåkning har varit rejält omdebatterad senaste åren. Helt på grund av den drastiska minskningen i hur mycket vinnaren faktiskt får.

Charlotte Kallas stora kritik

Anledningen är att Internationella skidförbundet, Fis, för två år sedan beslutade att omfördela prispengarna för att ge lite mer till åkare 10-20. Ett beslut som har väckt rejäl kritik från toppåkarna.
– Det är väl positivt att fler får ta del av prispengar. Men det ska inte vara på bekostnad av de bästa, har Charlotte Kalla sagt och sågat att nivån stått stilla så länge.
– Det är ju helt sjukt. Det har stått still sedan långt innan jag började åka världscupen. Och det känns ju helt orimligt.

Charlotte Kalla, skidor
190509 Charlotte Kalla under en presskonferens anordnad av svenska skidförbundet den 9 maj 2019 i Stockholm. Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN / kod JL / 135990

Men nu kommer den stora förändringen. Fis har lyssnat på toppåkarna och agerar genom att höja prispengarna för första gången på drygt 20 år, rapporterar SportExpressen.

Förbundet gör om efter 20 år

På det senaste Fis-mötet i Zürich kom förslaget att stegvis höja prispengarna kommande tre säsonger. Nu återstår det bara för högsta instansen, Fis Council, att godkänna förslaget.
– Jag hoppas att det här går igenom, och att man då först och främst återställer prispengarna för de allra bästa placeringarna, säger Niklas Jonsson, svensk representant i Fis längdåkningskommitté, till kvällstidningen.
– Framför allt var det ju prispengarna till ettan och tvåan som minskade kraftigt – vilket jag tycker var orimligt. Nu är väl grundtanken att det är dit pengarna ska gå.

Charlotte Kalla, skidor
190310 Charlotte Kalla of Sweden looks dejected after the women’s 30 km classic technique mass start during the FIS World Cup on March 10, 2019 in Oslo. Photo: Jon Olav Nesvold / BILDBYRÅN / kod JE / 160424

Svenske Fis-representanten erkänner också att kritiken från toppåkare som Charlotte Kalla ligger till grund för förslaget att höja prispengarna.
– Det är klart att åkarnas kritik bidragit till det här. Det är ju ganska många åkare som tagit upp frågan, säger Niklas Jonsson.

LÄS MER: Stenhårda domen för skidstjärnan efter skandalen – får nu ALDRIG komma tillbaka