Oväntade utspelet i Sverige efter blågula medaljregnet under skid-VM: ”Svenska succén gynnar ryssarna”

Sverige har dominerat på damsidan under skid-VM hittills.
Medan Norge har gjort detsamma på herrsidan än så länge.
Nu kommer ett oväntat utspel som pekat ut den stora vinnaren hittills: Ryssland.

Medaljerna har haglat in för våra svenska damåkare än så länge. Jonna Sundling har redan vunnit dubbla VM-guld, Emma Ribom har tagit karriärens första två VM-medaljer i form av guld och silver, Ebba Andersson har fått vinna sitt allra första VM-guld och Frida Karlsson har fått en smakstart med VM-silver också.

Ryssland gynnas

På samma sätt som våra svenska damer har dominerat har de norska herrarna gjort likadant på den andra sidan där man lagt beslag på samtliga guldmedaljer hittills. När skiathlon avgjordes i fredags blev det också inte helt överraskande trippel norskt på pallen.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Frida Karlsson, Ebba Andersson, skidor
230225 Silver medalist Frida Karlsson and gold medalist Ebba Andersson of Sweden pose for a portrait with their medals during the Medal ceremony for the women’s cross-country skiing skiathlon during the FIS Nordic Ski World Championships on February 25, 2023 in Kranjska Gora. Photo: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / PA0521

Det finns heller inget som talar för att dominansen kommer att avta när skid-VM går in i sin andra och sista tävlingsvecka. Men de som tyvärr blir den stora vinnaren på den här svensknorska dominansen är ändå Ryssland.
”Norge har vunnit samtliga tre tävlingar på herrsidan. På damsidan är den svenska dominansen lika klar. Det här är ju kul om man vill att längdskidåkningens lilla värld ska vara en norsksvensk uppdelning men det är knappast något som får skidvärlden att må bättre. Då är det också tyvärr bara att konstatera: De ryska åkarna saknas”, skriver krönikören Johan Esk i Dagens Nyheter.

LÄS MER: Frida Karlsson avslöjar okända orden från Ebba Andersson – direkt efter blågula VM-succén: ”Som en kniv i hjärtat”

Stor oro växer

Vid senaste OS 2022 i Peking lyckades de ryska åkarna vinna tre av sex OS-guld på herrsidan och ryska damerna vann OS-guld i den långa stafetten. Nu har de luckorna fyllts upp Sverige och Norge som dominerar på var sin sida och i sin krönika jämför Esk längdskidåkningen med bandy-VM, där i stort sett samma nation vinner varje år.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Ryssland, skidor
190309 Aleksandr Bolsjunov celebrates in front of Maxim Vylegzjanin and Andrej Larkov of Russia after the in men’s 50 km classic technique during the FIS Cross-Country World Cup on March 9, 2019 in Oslo. Photo: Fredrik Varfjell / BILDBYRÅN / kod FV / 150211

Nu växer en stark oro för sportens framtid runt om i världen.
”Om världstoppen fortsätter att vara så här smal sätter det press på de styrande i Internationella skidförbundets (Fis) längdsektion att släppa in ryssarna. Två gånger sedan Ryssland startade sitt anfallskrig mot Ukraina och de ryska åkarna stängdes av har det kommit rykten om att Fis skulle häva stoppet. Båda gångerna har det dementerats. När Internationella olympiska kommittén börjat glänta på den ryska dörren blir det svårt för Fis att hålla den stängd i sin sport. När världstoppen bara blir smalare så blir det ännu svårare”, skriver DN-krönikören.

LÄS MER: Anna Jönsson Haag avslöjar sanningen om skandalmannen Petter Northug – ärliga orden: ”Han är faktiskt väldigt…”

Johan Esk tar ändå starkt avstånd från att släppa in ryska åkare till längdskidåkningen igen. Men så som det ser ut just nu i skid-VM är det bara Ryssland som gynnas av den här utvecklingen mot två så dominanta skidnationer i Sverige och Norge som roffar åt sig alla medaljer i ett stort mästerskap.
”Det finns ändå inte någon som helst anledning att släppa in ryska och belaruriska idrottare i värmen igen. Att påstå att det är ’synd om oskyldiga idrottare som drabbas’, det är bara snömos. De som släpper sånt snömos har en märklig förmåga att glömma de ukrainska idrottare som skulle tvingas tävla mot ryssar”, skriver han i sin krönika.

Vad tycker du om skid-VM hittills? Dela artikeln och säg din åsikt!