Oväntade utspelet i Norge(!) om Therese Johaug – varnar nu inför premiären: ”Det är inte alls optimalt”

Oväntade utspelet i Norge(!) om Therese Johaug – varnar nu inför premiären: ”Det är inte alls optimalt”

Therese Johaug kom sent till Kina.
Det oroar experterna.
– Det är inte optimalt, säger NRK:s Torgeir Björn.

Planen var att det norska landslaget skulle lämna Italien, där man förberett sig inför OS, den 27 januari. Men efter att flera åkare – däribland stjärnan Heidi Weng – testat positivt för corona, så fick man ändra planerna helt, och skidlandslaget, med Therese Johaug i spetsen, kunde inte komma till OS-banan först förrän i går, onsdag.

Oron för Johaug

Det gör att Johaug bara får knappa tre dagar på sig att känna in OS-banan, och hon tappar därmed en viss konkurrensfördel gentemot sina konkurrenter. Frida Karlsson och det svenska landslaget har varit på plats i flera dagar, och Karlsson själv har bland annat sagt att hon ”kan banan i sömnen”. Johaug har själv pratat om frustrationen av att se sina konkurrenter förbereda sig i Kina.

211128 Therese Johaug of Norway after the women’s 10 km pursuit during the FIS Cross-Country World Cup premiere on November 28, 2021 in Ruka. Photo: Tomi Hänninen / BILDBYRÅN

Och nu vittnar även experter en viss oro kring det hela. Torgeir Björn, expert på NRK, menar att det ”inte på något sätt är optimalt”.

– Det är helt klart i gränslandet rent fysiskt, för vad som är bra, säger han till norska Nettavisen.

”Borde varit där för en vecka sen”

Torgeir Björn menar dock att Therese Johaugs erfarenhet kan rädda henne, och att yngre stjärnor som Frida Karlsson kan behöva längre tid att acklimatisera sig på.

– Jag tror att Therese ska vara glad över att hon med så länge. Jag tror att Frida, som är så ung, är mer beroende av att få flera dagar på plats i Kina, med en ny kultur och att ”lära känna” OS, säger han.

211205 Therese Johaug of Norway I after the Women’s Cross Country Skiing Relay 4×5,0 km during the FIS Cross-Country World Cup on December 5, 2021 in Lillehammer. Photo: Marius Simensen / BILDBYRÅN

Björn menar samtidigt att Johaug troligtvis redan i Italien gjort förändringar för att göra acklimatiseringen lättare, och han hoppas att det ska räcka. Han tror bland annat att den norska stjärnan försökt vända sitt dygn, för att anpassa sig till tidszonen.

– Men det är något annat när man väl är där. Det sägs att man helst ska ha en dag för slå om en timme. Så för att slå om sju timmar, som är tidsskillnaden, så borde man idealiskt varit där för en vecka sedan, säger han, och fortsätter:

– Jag tror inte Therese skulle kunnat komma senare än nu, men mer hennes erfarenhet så borde det gå bra.

LÄS MER: Expertens dom om svenska valet i premiären – och Kallas plats i laget: ”Hon har åkt bättre än Charlotte…”

Få våra nyhetsbrev!