Expertens dom om svenska valet i premiären – och Kallas plats i laget: ”Hon har åkt bättre än Charlotte...”

Expertens dom om svenska valet i premiären – och Kallas plats i laget: ”Hon har åkt bättre än Charlotte…”

Charlotte Kalla får åka skidornas OS-premiär.
Rätt val, tycker Anders Blomquist – men…
– Emma Ribom har åkt bättre, säger han.

Det var långt ifrån självklart att Charlotte Kalla ens skulle få åka till OS. Den svenska storstjärnan har haft svårt att komma upp i nivå de senaste säsongerna, och hennes höst var fylld av svaga prestationer, vilket till slut även ledde till att hon petades helt, och fick stanna hemma, under en världscuphelg.

Blomquists dom om valet

Men under Tour de Ski fanns det en tydlig förbättring hos Kalla, och hon fick den allra sista platsen i den svenska OS-truppen. Och på onsdagen kom nästa glädjebesked för Kalla. När den svenska truppen till skidpremiären under OS, som är på lördag, kom så fanns Kalla med bland de fyra startande. Väldigt väntat var att Frida Karlsson, Ebba Andersson och Moa Olsson skulle få tre av platserna till skiathlonen, men Kalla fick alltså den fjärde platsen, före framför allt Emma Ribom.

Anders Blomquist menar att Emma Ribom – sett till rena prestationer – hade varit ett rimligare namn.

– Hon har ju åkt bättre än Charlotte, och borde kunna vara given på inledningsdistansen. Men man gör bedömningen att sprinten är viktig för henne, en större chans och att hon ska fokusera på den. Och det kan jag förstå, säger SVT-experten.

”Är en kul joker”

Däremot så menar ”Blomman” att han hade gjort samma val, och att det är rätt att ge Kalla chansen.

– Charlotte Kalla utifrån den hon är. Hon är jättelångt ifrån medaljer men har visat så många gånger att hon kan överraska sig själv och andra. Jag tror inte att hon gör det den här gången, men det är en kul joker, säger han.

Anders Blomquist, skidor
200105 Anders Blomquist of Swedish broadcaster SVT after the men’s 10 km free technique mass start during Tour de Ski on January 5, 2020 in Val di Fiemme. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / Cop 200

Anders Blomquist passar dessutom på att hylla Frida Karlsson och Ebba Andersson, som han menar är medaljkandidater båda två.

– Jag tror att båda kommer att vara jätte-jättebra, säger han.

Skiathlonen startar, för damerna, på lördag klockan 08.45.

LÄS MER: Norska mardrömmen direkt i OS-premiären – tvingas till helt oväntat val: ”Jag lider med tjejerna”

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!