Oväntade uppgifter: Avslöjar nu den fräcka kuppen – så nära var den norske jättesuccén att tävla för Sverige(!)

Han är säsongens jätteknall.
Nu avslöjar den norske succémannen Sturla Holm Laegreid att han kunde tävlat – för Sverige.
– De försökte värva mig, säger han.

I vanlig ordning så är det den norska dominanten Johannes Thingnes som har ett stadigt grepp om den totala världscupen i skidskytte på herrsidan. Norrmannen har radat upp segrar och pallplatser, någonting vi har blivit vana att se under de senaste säsongerna.

Skrällt enormt

Men en betydligt större överraskning är namnet som ligger tvåa i sammandraget. Sturla Holm Laegreid gjorde sin allra första världscuptävling i mars förra året, men har den här hösten presterat som han vore ett etablerad världsstjärna.

201205 Sturla Holm Laegreid of Norway competes in Men’s 12.5 km Pursuit during the IBU World Cup on December 5, 2020 in Kontiolahti. Photo: Kalle Parkkinen / BILDBYRÅN

Laegreid har fått ett närmast sensationellt genombrott och har vunnit hela fyra individuella tävlingar under hösten. Och faktum är att han faktiskt kunde ha tävlat för Sverige.

Sveriges fräcka kupp

Laegreid avslöjar nu att Sverige försökte värva honom redan innan världscuppremiären, i december 2019. Anledningen är att Laegreid har en svensk pappa.

– Jag fick ett telefonsamtal i december 2019. Det var Anders Byström (dåvarande skidskyttechef) som undrade om jag hade dubbelt medborgarskap och om jag kunde tänka mig att köra för Sverige. Jag fick säga att jag är norsk, men tacka för intresset. Det var ju kul att bli ”headhuntad”, säger han till norska TV2.

201205 Sturla Holm Laegreid of Norway celebrates after Men’s 12.5 km Pursuit during the IBU World Cup on December 5, 2020 in Kontiolahti. Photo: Kalle Parkkinen / BILDBYRÅN

Anders Byström, som numera är längdchef, bekräftar kuppförsöket.

– Det är ju lite intressant, inte minst nu när han gör det så bra. Men dessvärre vann Norge striden om Laegreid, så det var synd. Hehe, nej då, det är kul att se honom lyckas, säger Byström.

Han menar dock att det hade blivit svårt att få över Laegreid, då han bara hade ett norskt medborgarskap.

– Men han sa till slut att han var tvungen att ge det en säsong till. Och så blev det ju till slut så att han lyckades bra i Norge-cupen, och därefter gick det bara bättre och bättre, säger han.

LÄS MER: Ebba Andersson slår alla tiders rekord – så otroligt många svenskar såg succéloppet: ”Varm i hjärtat”

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!