Ebba Andersson slår alla tiders rekord – så otroligt många svenskar såg succéloppet: ”Varm i hjärtat”

Ebba Andersson skrev tv-historia i helgen.
När svenskan vann sista etappen på Tour de Ski slogs nytt tittarrekord.
– Att det är något som berör andra gör varmt i en längdskidåkares hjärta, säger hon till SVT.

Senaste tiden har svenska skidskyttelandslaget skördat enorma framgångar i spåren och även hemma i tv-sofforna. När de svenska längdåkarna tvingats tävla helt utan norska motståndare har fler och fler svenska tv-tittare följt skidskytte framför tv:n istället och ett tydligt tronskifte har ägt rum.

Ebbas succé

Men i helgen kunde få stå emot när Ebba Andersson bemästrade monsterbacken i Alpe Cermis och vann den sista etappen av Tour de Ski. Svenskans succélopp lockade miljontals tittare på SVT:s dramatiska sändning och även ett helt nytt rekord.
– Det var en liten tomhet som infann sig när man kom över mållinjen igår. Det här är något jag jobbat och laddat för i så många dagar och helt plötsligt är det över. Jag lyckades med något jag inte tidigare gjort. Förra året fick jag kasta in handduken just vid den här etappen. Det betyder extra mycket också när jag hade det lite kämpigt i inledningen, säger Ebba till SVT Sport om sköna vinsten.

Ebba Andersson, skidor
210110 Ebba Andersson of Sweden poses for a portrait with the 3rd place price after the women’s 10km cross-country skiing free technique mass start on January 10, 2021 in Val di Fiemme. Photo: Maxim Thoré / BILDBYRÅN / kod MT / MT0112

Hon var även med och skapade tv-historia när hela 1,7 miljoner svenskar såg loppet. Det är den högsta siffran någonsin för en världscuptävling hos SVT under programmets 14 år långa historia, rapporterar tv-kanalen.
– Det är otroliga siffror. Det är svårt att tänka sig att så många har bänkat sig framför tv:n och verkligen visar sitt engagemang. Det betyder jättemycket, verkligen. Att det är något som berör andra gör varmt i en längdskidåkares hjärta, säger Andersson om tittarrekordet.

Tittarrekord

Det går att jämföra med skidskyttetävlingen som började direkt efter Tour de Ski-avslutningen. Där tittarsiffran för singelmix-stafetten med Sebastian Samuelsson och Hanna Öberg landade på 1,4 miljoner.

Ebba Andersson, skidor
210108 Ebba Andersson of Sweden after competing in the women’s cross-country skiing 10km classic technique masstart on January 8, 2021 in Val di Fiemme. Foto: Maxim Thoré / BILDBYRÅN / kod MT / MT0108

Ebba Andersson har verkligen märkt av det stora svenska stödet från hemlandet under Tour de Ski-loppen. Även när det gick lite sämre.
– Det har trillat in jättemycket gratulationer och hälsningar. Även tidigare i touren när det inte gick som jag ville. Jag uppskattar det mycket att ha stödet i både med- och motgång, säger hon i intervjun.

LÄS MER: Nya spännande beskedet för Stina Nilsson – kan få rejäl chans att nå VM: ”Jag är jättespänd”

Få våra nyhetsbrev!