Nya spännande beskedet för Stina Nilsson – kan få rejäl chans att nå VM: ”Jag är jättespänd”

Stina Nilsson gör debut i IBU-cupen under veckan.
Nu kommer nästa spännande besked för skidskyttedebutanten.
– Det är möjligt om hon gör det superbra i IBU-cupen, säger landslagstränaren Johannes Lukas till SportExpressen.

Efter det överraskande bytet från längdskidor till skidskytte har Stina Nilsson fått göra två tävlingar hittills. Den första i Idre och den andra i Östersund men snart väntar hennes första internationella utmaning.

Stinas debut

Den här veckan kliver svenskan in i IBU-cupen, nivån under världscupen, och får göra sin internationella debut som skidskytt. Inför premiären av IBU-cupen i tyska Arber har Nilsson laddat upp på hemmaplan i Östersund.

Stina Nilsson, skidskytte
201220 Lima SKG:s Stina Nilsson efter skidskyttetävlingen ATG-Sprinten, en observationstävling för uttagning till världscupen och IBU Cup, den 20 december 2020 i Östersund. Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / JM0055

Nu ser hon fram emot att få visa vad hon verkligen går för mot internationell konkurrens.
– Det känns jättekul att få chansen. Det är helt nytt för mig. Jag hoppas att jag får till samma känsla som när jag har gjort det bra här hemma på träningen i Östersund. Jag hoppas att kunna uppnå det, gör jag det kommer jag att vara nöjd. Jag är jättespänd och det ska bli kul att komma i väg, säger hon till SportExpressen.

VM-chansen

Den 10 februari väntar sedan skidskytte-VM i Pokljuka, Slovenien, och nu kommer nästa spännande besked för 27-åringen. Då hon kan komma att bli aktuell för världscuptävlingen i Anthloz, som fungerar som VM-genrep.
– Det är möjligt. Om Stina gör det superbra i IBU-cupen och någon gör det lite sämre i världscupen då kan det absolut bli ett byte. Men samma sak gäller för Stina som alla andra, hon måste platsa. Vi har en väldigt stark damtrupp, och det är svårt att ta sig in där. Första steget för Stina var att ta en plats i IBU-cupen, och det har hon gjort, säger landslagstränaren Johannes Lukas till kvällstidningen och fortsätter:
– Vi kommer följa hur alla svenskar presterar på IBU-cupen, inte bara Stina, och sedan får vi se om vi byter någon åkare. Det finns flera andra tjejer också som är bra. Till exempel Bettan (Elisabeth Högberg) som åkte bra i Kontiolahti. Jag tror att det är ett bra och naturligt steg för Stina att nu, att få testa att köra i IBU-cupen och förhoppningsvis göra några bra tävlingar. Sedan får man se hur framtiden blir.

Stina Nilsson, skidskytte
201029 Stina Nilsson från Svenska Skidskyttelandslaget poserar för porträtt den 29 oktober 2020 i Idre. Foto: Daniel Eriksson / BILDBYRÅN / COP 173 / DE0017

Men Stina Nilsson vill inte se så långt in i framtiden utan fokuserar helt och hållet på IBU-cupen som börjar på torsdag.
– Världscupen och VM är absolut ingenting jag tänker på. Mitt fokus nu kommer att vara IBU-cupen, och det känner jag är ett nog så stort steg för mig att ta i min utveckling. Jag blickar inte framåt mer än så, säger hon i intervjun.

LÄS MER: Här fångar kameran det underbara – som får hela Sverige att tokälska Linn Svahn: ”Vår största stjärna!”

Få våra nyhetsbrev!