Oväntade orden i Norge efter Stina Nilssons stora succédebut: ”Det här betyder att…”

Stina Nilsson överraskade alla i världscupen i dag.
När svenskan imponerade rejält i det allra första loppet.
Hon var 26:a i mål efter oväntat bra skytte och bara en bom.

Det var många som blev förvånade när svenska skidskyttelandslaget valde att plocka med Stina Nilsson i truppen till den världscupavslutningen i Östersund. Framförallt i Norge kritiserades beslutet att ge Nilsson debuten i världscupsammanhang så här tidigt.

Stinas debut

NRK-experten Liv Grete Skjelbreid var en av de som inte tyckte att svenskan hade förtjänat chansen att få tävla på den allra högsta nivån inom skidskytte. Men på fredagen motbevisade Stina alla med en fullkomlig succédebut i Östersund.

Stina Nilsson, skidskytte
210319 Stina Nilsson of Sweden ahead of the Women’s 7,5 km Sprint during the IBU Biathlon World Cup on March 19, 2021 in Östersund. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / JM0084

Nilsson imponerade rejält och träffade 9 av 10 skott på skjutvallen och gick i mål på en mycket fin 26:e plats. En dunderstart för svenskan som ingen alls trodde på.

Norge hyllar

Efter succédebuten får norskan Skjelbreid äta upp sina egna ord.
– Det hon lyckas åstadkomma i dag tror jag är viktigt för henne i framtiden. Det var oväntat om man tittar på hennes tidigare resultat, och det betyder att hon har något i sig, säger experten till NRK.

Stina Nilsson, skidskytte
210319 Stina Nilsson of Sweden competes in Women’s 7,5 km Sprint during the IBU Biathlon World Cup on March 19, 2021 in Östersund. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / JM0084

Även dagens segrare Tiril Eckhoff, som även är årets vinnare av den totala världscupen, är imponerad av Stina och berömmer svenskan efter första loppet.
– Jag sa till Stina att det var imponerande det hon gjorde. Hon kan definitivt bli ett hot i framtiden. Jag har hållit på med det här i 20 år, så det är ju svårt. Hon kan bli väldigt, väldigt bra och jag tror att hon är motiverad, sa Eckhoff till SVT efter fredagens sprintlopp.

Stina Nilssons succédebut gör att hon även kvalificerar sig till jaktstarten i helgen. Det ska bli spännande att se om hon kan följa upp den fina starten i dag och motbevisa Norge igen.

Vad tycker du om Stina Nilssons debut? Dela artikeln och berätta din åsikt!

LÄS MER: Nya succén: Sebastian Samuelsson tvåa i världscupen – sköt fullt och bjöd på superåkning

Få våra nyhetsbrev!