Oväntade beskedet: Nu kan reglerna i världscupen ändras helt(!) – efter jätteilskan mot Linn Svahn

Flera stora bråk har uppstått – bland annat med Linn Svahn i huvudrollen.
Nu öppnar Fis för en regeländring.
– Jag skulle vilja involvera de aktiva i de diskussionerna, säger tävlingschefen Pierre Mignerey till Aftonbladet.

Vanligtvis så sker det relativt sällan att åkarna i världscupen hamnar ordentligt i luven på varandra. Visst händer det att skidor hakas i litegrann i varandra, och att åkarna direkt efter loppen kan vara irriterade på en konkurrent – men den här vintern har bråken varit på en annan nivå.

Flera stora bråk

Det började med att ryssen Alexander Bolsjunov blev rasande på finländske Joni Mäki, efter att denne valt att byta spår under ett upplopp, och därmed hindrat Bolsjunov från att ta mark. Ryssen svarade med att på upploppet svinga sin stav mot finländaren, och därefter, efter att ha passerat mållinjen, dundra rätt in i honom med full kraft.

210130 Linn Svahn of Sweden speaks to media after the Women’s Cross Country Skiing 10 km Mass Start Classic Technique during the FIS Cross-Country World Cup on January 30, 2021 in Falun. Photo: Simon Hastegård / BILDBYRÅN

Förra helgen skedde något liknande då Linn Svahn klev in framför norskan Lotta Udnes Weng på upploppet, och efteråt var hon rasande på Svahn, som dock klarade sig undan diskning och sedermera vann sprinttävlingen. Regelboken säger att åkarna inte får blockera eller hindra vägen för någon annan åkare, och så länge man inte gör det är det fritt fram att byta ”korridor” på upploppen.

Kan ändra reglerna

Nu öppnar Fis för att se efter reglerna kommande säsong, för att eventuellt undvika bråk och enklare göra bedömningar.

– Vi kan inte ändra reglerna under säsongen, men vi kan diskutera efteråt hur de ska tolkas eller om de ska ändras. Jag skulle vilja involvera de aktiva i de diskussionerna, säger Pierre Mignerey till Aftonbladet.

210131 Linn Svahn of Sweden at the price ceremonies after the the Women’s Cross Country Skiing Sprint final during the FIS Cross-Country World Cup on January 31, 2021 in Falun. Photo: Simon Hastegård / BILDBYRÅN

Mignerey var med i den jury som friade Linn Svahn i helgens tävlingar, och han står fortfarande bakom det beslutet.

– Jag har fortsatt samma uppfattning att vi fattade rätt beslut. Jag har sett nya klipp, men när beslutet är fattat så finns det ingen anledning att se flera olika klipp. Men det är något vi kommer behöva diskutera i vår med de aktiva. Det är inte samma sak, men det påminner om vad som skedde i Lahtis och situationer som ofta inträffar när de är nära korridorerna, säger Mignerey.

Linn Svahn, som alltså friades av de nuvarande reglerna i helgen, är positiv till eventuella ändringar.

– Regler är till för vår skull och för sportens skull så det är väl vettigt om de tycker att det behövs ses över, säger Linn Svahn.

LÄS MER: Bomben: Norska supertalangen väljer helt nytt landslag(!) – efter enorma skidgenombrottet

Få våra nyhetsbrev!