Bomben: Norska supertalangen väljer helt nytt landslag(!) – efter enorma skidgenombrottet

Bomben: Norska supertalangen väljer helt nytt landslag(!) – efter enorma skidgenombrottet

Helene Marie Fossesholm har överraskat hela skidvärlden i år.
Nu kommer nästa oväntade besked från 19-åringen.
Norska supertalangen har valt att tävla för ett helt nytt landslag.

Bara 19 år gammal har Helene Marie Fossesholm verkligen gjort sig ett namn i skidvärlden den här säsongen. Från ingenstans gick hon och tog sin allra första individuella pallplats under världscupen i finska Ruka i november, det följde hon sedan upp med ny pallplats i Lahtis nyligen.

Norska succén

Fossesholm var även med i det norska stafettlaget som vann lagsprinten i Lahtis dagen efter. Sedan dess har förväntningarna skruvats upp rejält på norskan som spås en lysande framtid. 

Helene Marie Fossesholm, skidor
201121 Helene Marie Fossesholm of Norway after the women’s 10 km classic technique interval start during Beitosprinten 2020 on November 21, 2020 in Beitostølen. Photo: Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN / kod VG / VG0072

Innan genombrottet i världscupen har norska supertalangen även vunnit 3 JVM-guld och 2 JVM-silver och nämns redan nu i diskussionerna om skiddrottningen Therese Johaugs arvtagare till tronen. Snart väntar även hennes allra första stora mästerskap när hon gör VM-debut i tyska Oberstdorf i februari.

”Inte billigt”

Men mitt i det stora skidgenombrottet kommer nu bomben att Fossesholm är klar för ett helt nytt landslag. På torsdagen blev hon uttagen i det norska cykellandslaget i mountainbike.
– Det var inte billigt, säger Eddy Knudsen Storsæter, landslagschefen för norska cykelförbundet, skämtsamt i ett uttalande.

Helene Marie Fossesholm, skidor
210123 Helene Marie Fossesholm of Norway celebrates after competing in the women’s Skiathlon 7.5km during the FIS Cross-Country World Cup on January 23, 2021 in Lathi. Photo: Kalle Parkkinen / BILDBYRÅN / COP 211 / KP0019

Fossesholm har länge varit en stortalang inom cykling också och körd hem ett brons i JVM-debuten 2019. Nu är hon alltså högaktuell för VM i två olika sporter.
– Hon är en fantastisk idrottsmänniska. I grund och botten är hon aktuell för några VM-tävlingar och sedan är det ju VM i slutet av augusti. Vi är inte helt klara med planen än, det handlar om att använda henne på ett förnuftigt sätt, säger landslagschefen Storsæter enligt norska medier.
– Det är viktigt för min utveckling och motivation att kombinera längdskidåkning och cykling. Jag vill kombinera båda sporterna för alltid, har Fossesholm tidigare sagt om cykelsatsningen.

Helene Marie Fossesholm gjorde debut i världscupen som 18-åring den 7 december 2019 i norska Lillehammer. Lite mer än ett år senare har hon redan kört in tre pallplatser, varav en världscupseger.

LÄS MER: Osannolika siffrorna som avslöjar Petter Northugs nya plan: ”Det verkar som att han…”

Få våra nyhetsbrev!