Otäcka larmet som sprider oro i skidvärlden: OS-spåren är förgiftade – kan leda till cancer

Här är larmet som verkligen oroar skidvärlden.
Skidspåren i de klassiska vintersportorterna Holmenkollen och Lillehammer är förgiftade., rapporterar norska Dagbladet.
– Det kan leda till cancer, säger forskaren Randi Grønnestad till tidningen.

Redan i slutet av november varnade oroade landslagsduon Frida Karlsson och Stina Nilsson för hälsoproblem på grund av flourångorna från skidvallning. Nu har ett mycket otäck besked kommit kring de rejält omdiskuterade vallaprodukterna.

OS-spåren förgiftade

Efter mätningar gjorda i somras visar resultatet att marken vid skidspåren runt stora vintersportanläggningar i Norge har förgiftats, rapporterar Dagbladet. Framförallt klassiska skidorterna Holmenkollen och Lillehammers OS-spår från 1994 är drabbat av förhöjda värden med flera högfluorerade ämnen på grund av att skidvalla spridits i naturen.

Charlotte Kalla, Lillehammer
181201 Charlotte Kalla of Sweden competes in the women’s 10 km free technique interval start during the FIS Cross-Country World Cup on December 1, 2018 in Lillehammer. Photo: Jon Olav Nesvold / BILDBYRÅN / kod JE / 160373

Högfluorerade ämnen kallas PFAS och finns bland annat i kastruller, regnskydd samt skidvalla och är framtaget för att stöta bort fett, smuts och vatten. Men bland kemikalierna i marken finns även ämnen som är direkt farliga för människor och djur.
– De här ämnena har visat sig ha effekter på hormonsystemet vilket kan leda till cancer och obalans i många av kroppens system, säger forskaren Randi Grønnestad till norska tidningen.

Kemikalier i spåren

Det är framförallt marken vid startområdena i Lillehammer och Holmenkollen som är värst drabbade av PFAS. Testerna visar sedan hur kemikalierna spridits ut längs skidspåren, skriver Dagbladet.

Jesper Nelin, Holmenkollen
180315 Jesper Nelin of Sweden competes in the men’s 10 km sprint during the IBU World Cup Biathlon in Holmenkollen on March 15, 2018 in Oslo. Photo: Fredrik Varfjell / BILDBYRÅN / kod FV / 150080

Ämnena i marken tas upp av djuren och når sedan människor som äter fisk, vilt eller dricker vatten.
– Det kan bli problematiskt om de här ämnena stannar i naturen eftersom du inte kan bli av med dem. Ju mer du använder dem desto högre nivåer blir det, säger norska forskaren Grønnestad till tidningen.

LÄS MER: Storstjärnans utspel: Vill nu stoppa norrmän i världscupen