OS-guldhjälten Frida Hansdotter öppnar upp om stora sorgen: "Jag saknar henne varje dag"

OS-guldhjälten Frida Hansdotter öppnar upp om stora sorgen: ”Jag saknar henne varje dag”

Frida Hansdotters mamma Britt-Marie avled 2012 efter en längre tids sjukdom.
Nu öppnar svenske OS-guldhjälten för första gången upp om sorgen och den stora saknaden.
– På något hemskt, underbart vis fick jag ett fint slut, säger hon i Sommar i P1.

Senaste åren har Frida Hansdotter verkligen fått karriären att lyfta till toppen med tre raka VM-medaljer, totalvinst i världscupen och nu allra senast OS-guld i Pyeongchang. Men det har inte alls varit lätt vid sidan av skidbackarna.

Mammans bortgång

OS-guldhjälten berättar i dag i sitt sommarprat om den mycket tuffa tiden efter att hennes mamma Britt-Marie gått bort i cancer 2012.
– Tröttheten tog över och det gick fort på slutet. Men på något hemskt, underbart vis känner jag att jag fick ett fint slut. Jag och mamma som har pratat oss genom livet, vi som var så lika och hade samma funderingar, fick prata in i det längsta. 29 april 2012 somnade mamma in. Det var en tuff tid som jag knappt minns, säger Hansdotter i Sommar i P1.

Hansdotters tuffa tid

Första tiden utan mamma blev oerhört jobbig för Hansdotter men vändningen kom 10 månader senare kom vändningen när hon vann sin allra första VM-medalj.
– Jag kom ihåg att jag satt på min sängkant på hotellet Schweiz och hade panik och ville bara hem. Där och då skulle jag ha ringt mamma och sagt: ”vad ska jag göra?”. Det finns inget som kan få det ogjort och inget kan få tillbaka min mamma. Jag vet att mamma sitter uppe himlen och säger åt mig ”Du ska inte gå runt och vara ledsen”. Jag bestämde mig snabbt och tog till vara på mammans kloka ord sedan tidigare. Vill jag inte sitta på ett hotellrum nere i Schweiz kan jag åka hem och göra något annat. Men jag vill jag åka hem? Nej, jag vill ju det här. Att förverkliga en dröm som jag haft sedan jag var liten. Men om jag ändå skulle satsa, då jäklar skulle jag göra det ordentligt, säger svenske alpinstjärnan.

”Saknar henne varje dag”

Sedan dess har det blivit totalt 5 VM-medaljer, 1 OS-guld och hela 33 pallplatser i världscupen, vilket gör Hansdotter till en av Sveriges främsta alpina skidåkare genom tiderna. Men 33-åringen hade gärna velat dela den här otroliga framgången med sin mamma.
– Jag önskar att mamma hade fått uppleva mina fantastiska prestationer precis som pappa, min syrra, Rickard (pojkvän) och mina släktingar har fått göra, säger Hansdotter i sitt sommarprat.
– Jag har valt att inte prata om mammas bortgång för att det har varit min sorg, inget jag har velat dela med hela världen. Men eftersom hon precis som resten av familjen är en stor del av min framgång vill jag hylla henne nu när jag får göra det på mitt sätt. Jag saknar henne varje dag och har dagar med panik. Men samtidigt kan jag inte göra något åt det och då väljer jag att se tillbaka på allt hon har gett mig.

Dela artikeln för att stötta vår OS-guldhjälte Frida Hansdotter!

LÄS MER: OS-hjälten Sebastian Samuelssons respektfulla vädjan till alla idrottare: ”Fler borde göra det”

Hemortens allra finaste hyllning till Frida Hansdotter – får nu samma ära som Anja och Stenis