Oroande beskedet om Charlotte Kalla – så har hon påverkats efter corona-smittan: ”Det är jävligt läskigt”

Charlotte Kalla insjuknade i corona.
Det har ställt till det rejält i hennes träning.
– Det är jävligt läskigt, säger stjärnans personliga tränare Magnus Ingesson till Expressen.

Det var i början av november som chockbeskedet kom att Charlotte Kalla, trots att hon följt alla rekommendationer, varit försiktig och hållit ordentligt avstånd, drabbats av covid-19. Kalla tvingades till flera veckors vila, och när hon väl var tillbaka så var det inga övertygande resultat hon levererade.

Avslöjar förändringen

Tillsammans med sitt team så tog Kalla beslutet att hoppa över årets Tour de Ski, som hon annars hade planerat att delta i. Det innebär att det svenska landslaget saknar sitt kanske största affischnamn under de åtta tävlingsdagarna – men för Charlotte Kalla så har sjukdomen inneburit en helt ny träningsvardag.

Charlotte Kalla, skidor
191231 Charlotte Kalla of Sweden after the women’s 10 km free technique interval start during Tour de Ski on December 31, 2019 in Toblach. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / Cop 200

För Expressen så berättar hennes tränare, Magnus Ingesson, om de stora utmaningarna som uppstått sedan smittan, och varför det är så pass svårt att anpassa sig efter. Han beskriver läget som ”tålamodsprövande”, och att återhämtningen ”inte är jätteenkel”.

– Det finns ju inga studier om det här. Vi vet inte hur det påverkar kroppen, det kanske vi vet först om 3-4 år, säger han.

”Jävligt läskigt”

Ingesson menar att Kalla numera inte kan träna lika många dagar i sträck som tidigare. Att hon helt enkelt behöver mer återhämtning – och att svaren hon får är mer ojämna än vanligtvis.

– Det gäller att göra rätt saker. Man får inte stressa på för mycket, inte vara för het. Går man på lite för hårt så svarar plötsligt inte kroppen som den ska. – Men även om det är lite upp och ner så blir det ju bättre och bättre för varje vecka. Men vi vill inte gasa för tidigt heller.

201219 Charlotte Kalla inför en träningstävling den 19 december 2020 i Östersund. Foto: Erik Mårtensson / BILDBYRÅN

Ingesson berättar att förändringarna är svåra att vänja sig vid.

– Speciellt som Charlotte i vanliga fall går att läsa som en klocka, som svarar direkt bra eller dåligt på olika saker. Men nu är det lite annorlunda. Och det är jävligt läskigt.

Charlotte Kalla är tänkt att göra comeback igen under världscuptävlingarna i Lahtis, den 23 januari.

LÄS MER: Frida Karlsson ryter nu ifrån – försvarar sig efter massiva kritiken mot valet: ”Jag bryr mig inte ett skit!”

Få våra nyhetsbrev!