Frida Karlsson ryter nu ifrån – försvarar sig efter massiva kritiken mot valet: ”Jag bryr mig inte ett skit!”

Hon kritiserades kraftigt för sitt taktiska upplägg.
Nu slår Frida Karlsson tillbaka.
– Jag bryr mig inte ett skit, helt ärligt, säger hon till SVT.

Frida Karlsson såg länge ut att ha full kontroll på Tour de Ski:s jaktstart, i söndags. Hon inledde efter den dåvarande totalledaren Linn Svahn, men var redan efter ungefär halva loppet ikapp, tillsammans med den amerikanska duon Jessica Diggins och Rosie Brennan.

Fått stor kritik

Men Frida Karlsson gjorde det tydligt att hon ville skaka av såväl övrigt motstånd som den amerikanska duon, då hon hela tiden låg längst fram i loppet och försökte dra. Hon lyckades dock inte rycka ifrån varken Brennan och Diggins, som i stället, efter att ha sparat energi, kunde rycka ifrån på upploppet och Frida Karlsson fick därmed nöja sig med en tredjeplats.

Frida Karlsson, skidor
201122 Frida Karlsson, Sollefteå Skidor IF, efter skidloppet över 10 km fristil den 22 november 2020 i Bruksvallarna. Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN / kod JL / JL0049

Valet att ligga och dra framför amerikanskorna, snarare än att ligga bakom och rycka i en spurtstrid, kritiserades kraftigt i såväl Sverige som Norge.

– Taktiskt sett så ger hon ju bort loppet, sa SVT-experten Anders Blomquist.

– Det är en miss av Frida. Man lär så länge man lever, menade den norska legendaren Marit Björgen.

Slår tillbaka

Men nu slår Frida Karlsson ifrån sig och försvarar sitt beslut, och menar att det togs med tanke på den totala touren, snarare än det enskilda loppet.

– Jag kanske hade fått ett bättre resultat i det enskilda loppet med en annan taktik, men jag har totalen som mål just nu, och därför tycker jag, och står fast vid, att jag gjorde rätt taktiskt, säger hon till SVT.

Frida Karlsson, skidor
201219 Frida Karlsson efter en träningstävling den 19 december 2020 i Östersund. Foto: Erik Mårtensson / BILDBYRÅN / COP 222 / ER0018

Hon menar samtidigt att hon inte bryr sig om vad kritikerna säger om hennes taktik under loppen.

– Nej, alltså jag bryr mig inte ett skit, helt ärligt. Jag tror på mig själv och följer min egen plan, säger hon.

LÄS MER: Rivalens tydliga försvar till Frida Karlsson – efter nya, helmärkliga vändningen i Tour de Ski: ”Inte mitt fel!”

Få våra nyhetsbrev!