Ole Einar Björndalens raseri – mot norska landslaget: ”Jag skäms över att vara norrman!”

Den norske landslagstränaren Siegfried Maze erkände att han lurade Martin Fourcade inför det sista skyttet i lördagens jaktstart. 
Det för att Johannes Thinges Bö skulle få en fördel på vallen.
Nu rasar den norske skidskyttelegendaren Ole Einar Björndalen mot egna landslaget.

Johannes Thinges Bö har dominerat herrarnas skidskytte i vinter. I lördagens jaktstart i Oberhof tog han hem sin sjunde seger i vinter

Lurade Fourcade

Inför det sista skyttet var norrmannen i täten tillsammans med Martin Fourcade. Den franske stjärnan har haft en tuff säsong hittills, och tuffare skulle det bli.

Johannes Thinges Bö. Foto: Tobias Nykänen/Bildbyrån

Den norske tränaren Siegfried Maze sade till kollegan Egil Kristiansen att ropa att Thinges Bö skulle trycka på för att vara först in på vallen. Anledningen: den rådande vinden på skjutvallen.

Martin Fourcade, som låg tätt ihop med Bö vid tillfället, hörde informationen och valde att trycka på för att vara först in. Precis vad Mazet ville.
– Jag känner Martin, han vill alltid ligga i täten och vara först in på vallen, men det var också viktigt att ligga bakom honom på vlalen med tanke på vinden. Så vi provade att ropa det till Johannes för att försöka styra Martin, säger Mazet till norska TV2 och erkänner att det var ett försök att lura fransmannen:
– Ja självklart, det försökte vi. Kan man påverka motståndarna med små saker är det bra. Martin har spelat det spelet i sju år nu, vi kan också spela det.

Björndalen rasar

Men en som inte uppskattade Mazets taktik var den norske skidskyttelegendaren Ole Einar Björndalen.

Ole Einar Björndalen. Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

44-åringen, med åtta OS-guld på meritlistan, rasar mot landslagstränarens agerande.
– Jag skäms över att vara norrman när jag hör det här, säger han till TV2.
– Det är mycket taktik bland åkarna, så har det varit alla år. Men jag har aldrig upplevt att en tränare har gått in och provocerat eller försökt styra de som är i täten. Det reagerar jag väldigt kraftigt på.

Dela artikeln för att säga vad du tycker om det här!

LÄS MER: Nya siffrorna avslöjar totala krisen: ”Något måste göras”

Norske stjärnans syrliga pik – efter storartade säsongsinledningen

window.fbMessengerPlugins = window.fbMessengerPlugins || { init : function() { FB.init({ appId: "1678638095724206", xfbml: true, version: "v2.6" }); }, callable : [] }; window.fbAsyncInit = window.fbAsyncInit || function() { window.fbMessengerPlugins.callable.forEach( function( item ) { item(); } ); window.fbMessengerPlugins.init(); }; setTimeout( function() { (function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) { return; } js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/sdk.js"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk')); }, 0);