Ole Einar Björndalen kritisk mot Mona Brorsson: ”Det är ett misstag att..”

.

Mona Brorsson hade aldrig varit ensam in på vallen med chans på guldmedalj.
Den chansen fick hon i söndagens jaktstart på skidskytte-VM, men den mentala biten blev hennes fall.

Nu får hon, och det svenska landslaget, ta emot kritik från den norske skidskyttelegendaren Ole Einar Björndalen.

Mona Brorsson gör sitt fjärde världsmästerskap i och med VM-tävlingarna i Östersund. Hennes främsta merit är stafettsilvret från Pyeongchang, men i går kunde det ha slagit i och med en individuell medalj.

Imponerande insats av Mona Brorsson

Brorsson stod för en imponerande insats i sprinten och gick ut tidigt i jaktstarten. Efter imponerande skytte, och snabb åkning i skidspåret, hade hon skaffat sig ett kanonläge att ta sin första individuella medalj – och ett VM-guld.

Mona Brorsson of Sweden looks dejected during the Women’s 10 km Pursuit during the IBU World Championships Biathlon on March 10, 2019 in Östersund. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

28-åringen hade råd att bomma åtminstone ett skott  det sista stående skyttet. Situationen var helt ny för Brorsson och det skulle också visa sig bli avgörande. Fyra bom i det sista stående skyttet förstörde hennes medaljchanser och hon slutade på sjundeplats.

Det mentala sinkade gulddrömmarna

Den mentala biten visade sig bli avgörande, medgav hon själv efter loppet, och det är någonting både experter och tränare höll med om.

Björn Ferry, numera expert i SVT, hävdar att den mentala biten är någonting hon kan träna upp.

Det trots att hon inte varit i en så pass avgörande situation tidigare.
– Vi pratar om att träna på den här situationen. Jag tror att det går. Jag upplevde själv att jag kunde hitta ett sätt senare under karriären hur man gör det här, säger han i SVT.

Ole Einar Björndalens kritik

Ole Einar Björndalen var även han gäst i SVT-programmet.

Den norske skidskyttelegendaren, med bland annat 20 VM-guld och åtta OS-guld på meritlistan, passar på att hylla Mona Brorssons insats i jaktstarten.

Ole Einar Björndalen, Norge, under individuell distans i världscupen i skidskytte den 2 december 2015 i Östersund. Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Men samtidigt riktar han kritik mot både henne och det svenska skidskyttelandslaget på grund av förberedelserna.
– Först vill jag gratulera att hon är i den form hon är. Att hon lyckades försätta sig i läget att leda med 30 sekunder inför sista skyttet, det är starkt, säger han i SVT och fortsätter:
– Jag tror inte att Mona var förberedd på att detta kunde hända att hon skulle stå här på VM i det läget. Jag tror inte hon hade tänkt det. Det tror jag är ett misstag av henne och ett misstag av ledarteamet att de inte förberett sig för detta på hemmaplan att det kunde hända.

Damerna tillbaka på tisdag

De svenska damerna tävlar i distansloppet under tisdagen och på onsdag är det dags för herrarnas motsvarighet.

Därefter väntar singelmixstafett, herrarnas och damernas stafetter samt masstarten.

Dela artikeln för att säga vad du tycker om det här!

LÄS MER: Wolfgang Pichler stoppar Mona Brorsson: ”Det är ingen idé”

Skidskytte VM 2019: TV tider, program och resultat