Nytt chockbesked i Norge – ännu en superstjärna avslutar karriären: ”En av världens största”

Först Marte Olsbu Röiseland.
Nu avslutar även Tiril Eckhoff karriären.
– Hon är en av tidernas största, säger experten Ola Lunde.

Norges skidskyttedamer avslutar karriären en efter en. På onsdagen kom chockbeskedet att storstjärnan och en av landets främsta vinterolympier någonsin, Marte Olsbu Röiseland, avslutar karriären. Och nu har nästa stjärna tagit samma beslut.

“Har varit mitt liv”

Under karriären har det blivit tre individuella VM-guld och flera OS-medaljer för Tiril Eckhoff. Hon vann tävlingar så sent som förra året och har varit en gigant under åren. Men nä blir det inget mer. 32-åringen gick under onsdagskvällen ut med att karriären är över.

220319 Tiril Eckhoff of Norway celebrates after competing in women’s 10 km biathlon pursuit during the IBU World Cup on March 19, 2022 in Oslo. Photo: Jon Olav Nesvold / BILDBYRÅN

Därmed tappar Norge en av sina största skidskyttar i historien, och det är minst sagt en hel del rutin som försvinner i landslaget.

– Skidskytte har varit mitt liv så länge jag kan föreställa mig, och det är svårt att tänka sig ett liv utan det. De sista åren har inte blivit som jag tänkt mig, så det känns i grunden naturligt. Det är jobbigt och tråkigt, men också lite skönt, säger hon i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Johanna Hagströms bisarra genidrag i världscupen som förändrade allt – hyllas av svenskarna: ”Helt fantastiskt!”

“En av de allra största”

I Norge kommer dock beslutet överraskande, och hyllningarna från experterna haglar in.

– Det är en av de allra, allra största i världen som lägger av, och en av de verkligt stora i Norge tillsammans med Liv Grete Skjelbreid, Tora Berger, Marte Olsbu Röiseland. Det är en utövare som varit helt extremt bra, säger NRK-experten Ola Kunde.

220319 Tiril Eckhoff of Norway celebrates after competing in women’s 10 km biathlon pursuit during the IBU World Cup on March 19, 2022 in Oslo. Photo: Jon Olav Nesvold / BILDBYRÅN

Ola Lunde menar att beskedet är både överraskande, men samtidigt inte.

– Det har ju spekulerats i det, och nu har hon kommit fram till att det inte är värt att fortsätta. Jag får fortfarande gåshud när jag tänker tillbaka på vissa av hennes tävlingar. Och hon fick bli VM-drottning i Pokljuka. Det är ofantligt synd, men samtidigt så förstår jag henne, säger han.

LÄS MER: Calle Halfvarssons klockrena svar till Petter Northug – efter att norrmannen bett om ursäkt: ”Han har ju rätt”