Nya värsta rivalens allvarliga varning till Stina Nilsson: ”Jag tror inte att det är så smart…”

Stina Nilsson har lämnat längdskidor för skidskytte.
Nu kommer varnande ord från hennes nya rival Denise Herrmann.
– Hon måste vara beredd på det, säger tyskan till SportExpressen.

Hon överraskade hela skidvärlden när beskedet kom för drygt en vecka sedan. Då Stina Nilsson meddelade att hon lämnar längdskidor och byter sport till skidskor.

Nilsson byter sport

26 år gammal, fyller 27 i sommar, väntar nu en helt ny sorts utmaning för svenskan som ska kombinera både skidåkning och skytte. En som vet precis hur stor den omställningen är heter Denise Herrmann.

Denise Herrmann, skidskytte
190317 Denise Herrmann of Germany celebrates after the Women’s 12.5 km Mass Start during the IBU World Championships Biathlon on March 17, 2019 in Östersund. Photo: Johan Axelsson / BILDBYRÅN / Cop 245

27-åriga tyskan gjorde precis som Nilsson och lämnade längdskidor för skidskytte 2016. Då gick hon från att vara en sprintstjärna till en nybörjare i skidskytte.

Värsta rivalens råd

Men Herrmanns förvandling blev rena succésagan när hon redan i december 2017 vann sin första världscuptävling och bara något år senare även tog ett historiskt VM-guld.
– Du måste kämpa dag efter dag. Ingen vet ju om det kommer att fungera till en början. Men du måste tro på dig själv. Hela tiden. Jag kan bara säga att det var tufft hela tiden. Jag menar, ibland fick du skyttet att fungera en dag – bara för att nästa dag så fungerade inget. Och du visste inte varför. Då gäller det att vara mentalt stark, säger tyskan till SportExpressen om den stora omställningen till skidskytte.

Stina Nilsson, skidskytte
191128 Stina Nilsson of Sweden during a training session ahead of the FIS Cross-Country World Cup premiere on November 28, 2019 in Ruka. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS / 57999_470

Denise Herrmann hoppas nu att Stina Nilsson är en riktig ”arbetsnarkoman” för det kommer att krävas en hel del tid och jobb med att lära sig skjuta. 31-åringen har även ett mycket bra råd till den svenska debutanten inför första säsongen som skidskytt.
– Att sätta upp realistiska mål. Jag tror inte det är så smart att ha som mål att vinna ett världscuplopp redan den första säsongen. Hon måste vara beredd på att till en början kanske inte allt går så bra som hon hoppas. Men jag tror hon vet allt det här. Stina är ju en olympisk mästare, hon vet vad som kommer att krävas av henne. Det är en fördel, säger Herrmann till kvällstidningen.

Tyska storstjärnan och den kommande rivalen för Stina välkomnar ändå Nilsson till sporten och tror att svenskan verkligen kan imponera. Herrmann ser fram emot att följa svenskans utveckling i spåren och på skjutvallarna.
– Stina kan bli riktigt, riktigt bra. Det kommer att krävas väldigt mycket av henne – men ja, jag tror hon klarar av det, säger hon i intervjun.

LÄS MER: Norska skidstjärnan Therese Johaug bröt mot allvarliga coronaförbudet – ber nu om ursäkt och tvingas betala