Nya smällen för skidlandslaget – mitt i jättekrisen: ”Vet inte hur man ska lösa allt…”

Det råder kaos i skidlandslaget just nu.
Och nu kommer nästa smäll för omskakade längdlandslaget.
– Vete sjuttsingen hur man ska lösa allt, säger längdchefen Daniel Fåhraeus till SportExpressen.

Senaste veckan har varit rejält turbulent för svensk skidlandslaget. Med avhopp både från längdstjärnan Stina Nilsson och även flera tränare som lämnar.

Skidlandslaget drabbas

Nu kommer nästa smäll för skidlandslaget. Som nu också drabbas av coronavirusets utbrott.

Frida Karlsson, skidlandslaget
200301 Frida Karlsson of Sweden ahead of the women’s relay during the FIS Cross-Country World Cup on March 1, 2020 in Lahti. Photo: Johanna Lundberg / Bildbyrån / 136125

Skidförbundet har meddelat alla sina anställda att det planeras in en rad ekonomiska åtgärder för att hålla nere kostnaderna under den tuffa tiden. Det kan även bli aktuellt med korttidspermitteringar.

Så påverkas åkarna

Det får också konsekvenser för Frida Karlsson och de andra landslagsåkarna. Där säsongens första träningsläger i Sognefjell, Norge, helt ställs in.
– Vi hade först en plan A, men också beroende på hur det här utvecklas även en plan B. Och den är allt närmare att bli verklighet nu. Planen var att ha ett första läger i maj i norska Sognefjell. Beslutet är inte taget formellt. Men nej, jag tror inte vi kommer att åka dit. I så fall får vi försöka hitta andra lösningar. Som i Sverige, säger längdchefen Daniel Fåhraeus till SportExpressen.

Daniel Fåhraeus, skidlandslaget
200207 Daniel Fåhraeus, head of cross-country skiing at the Swedish Ski Association during a press conference with the Swedish cross country skiing team on February 7, 2020 in Falun. Photo: Simon Hastegård / Bildbyrån / 180181

Skidförbundet kommer att införa nya sparkrav för verksamheten och det kan få stor påverkan för kommande skidsäsongen och framförallt uppladdningen nu i sommar.
– Sedan får vi se hur allt utvecklar sig. Det kan ju bli som i andra länder, att man inte får vara mer än några få personer samlade. Och då vete sjuttsingen hur man ska lösa allt, säger Fåhraeus till kvällstidningen.

Längdchefen bekräftar också att det kan bli korttidspermitteringar inom skidförbundet och landslagen. Att det just nu övervägs i sparkravet.
– Vår verksamhet ska snurra så gott det går. Det är viktigt att inte tappa för mycket tempo – samtidigt som vi måste ha respekt för den ekonomiska aspekten. Det är knepigt, säger han i intervjun.

LÄS MER: Jätteilskan inom skidlandslaget – efter nya uppgifter om tunga avhopp: ”Det är upprörande”