Nya framtidsbeskedet som oroar stjärnan Frida Karlsson – hoppas nu på förändring: ”Klump i hjärtat”

Nya framtidsbeskedet som oroar stjärnan Frida Karlsson – hoppas nu på förändring: ”Klump i hjärtat”

Frida Karlsson är en av de främsta längdskidåkarna.
Nyligen fick hon ett besked som riskerar hennes framtid i sporten.
– När jag tänker på det får jag en klump i hjärtat, säger Karlsson till Expressen.

I helgen var det Sverigepremiär i längdskidåkningen. Då blev det ingen seger för Frida Karlsson i någon tävling, men en andraplats i 10 kilometer fristil mäktade hon med. Vinnaren blev överraskningen Moa Ilar.

Karlsson i OS

Nu är skidsäsongen igång! Världscupen inleds till helgen i Ruka. I den svenska truppen ingår bland annat ovannämnda Frida Karlsson och Moa Ilar. Även åkare som Ebba Andersson, Jonna Sundling och Linn Svahn. Förväntningarna på de svenska åkarna är höga i Sverige och Europa.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Frida Karlsson, längdskidor, OS
231119 Frida Karlsson, Sollefteå Skidor IFinför damernas 10 km fristil under Sverigepremiären den 19 november 2023 i Gällivare. Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN / kod MA / MA0562

De kommer dock att behöva visa sig från sina bästa sidor i världscupen och Tour de Ski, eftersom det är en mästerskapsfri säsong. Sen väntar ett skid-VM 2025 i Trondheim och OS 2024 i Paris.
Frida Karlsson har deltagit i ett olympiskt spel tidigare, OS 2022 i Peking. Då blev det brons i stafett.

Fridas oro

I nuläget flyter mästerskapen på utan större problem. Men det finns en stor oro för framtiden. Internationella olympiska kommittén har presenterat en rapport om att endast tio länder kommer ha möjlighet att arrangera vinter-OS 2040 på grund av snöbrist.
24-årige Frida Karlsson lär inte vara aktuell för tävlande vid det mästerskapet, men uttrycker en stor oro för nyheten ändå.
– Det är tragiskt och oroväckande. Nu börjar vi väl agera och tänka mer på klimatet inom vår sport. Men jag förstår egentligen inte varför vi inte gör mer när vi drabbas så hårt av det, säger Karlsson till Expressen.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Frida Karlsson, längdskidor, OS
231116 Frida Karlsson under en pressträff inför Sverigepremiären i Skidor den 16 november 2023 i Gällivare. Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN / kod MA / MA0554

Inför den här säsongen har det införts flourförbud inom all skidsport, dels för att det skadar miljön. Men Frida tycker att de borde göras mer.
– Fluorförbudet är ju en liten grej. Men jämför man det till exempel med vad alla resor orsakar så finns det väldigt mycket mer att göra som hade haft större betydelse.
– Det är jättetråkigt (att sporten kan försvinna). När jag tänker på det får jag en klump i hjärtat, säger Karlsson till kvällstidningen.

LÄS MER: Nya ryktet i Norge om Frida Karlsson och Ebba Andersson – med bara dagar till världscuppremiären: ”Man hör lite…”

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev