Nya drömbeskedet för Stina Nilsson – efter stora ändringen i världscupen: ”Det viktigaste nu är att…”

Det var länge oklart hur Stina Nilssons vinter skulle se ut.
Men nu kommer ett drömbesked – som möjliggör tävlande i världscupen.
– Jag tycker att det är väldigt bra, säger Johannes Lukas, huvudtränare för landslaget, till SVT.

Stina Nilsson chockade idrottsvärlden när hon i våras meddelade att hon lämnar längdskidorna för en satsning på skidskyttet. I längdskidorna var Nilsson en av sportens allra största stjärnor, och förhoppningarna om att hon ska kunna utföra stordåd även i sin nya sport är stora.

Varit osäkert

Men det har också varit oklart hur – och när – Stina Nilsson ska kunna tävla i sin nya sport. Vanligtvis så behöver åkare som inte kvalat in till världscupen göra det via IBU-cupen, som är undercupen till världscupen.

Stina Nilsson
200422 Stina Nilsson under en träning i skidskytte den 22 April 2020 i Östersund. Foto: Johan Axelsson

Men för någon vecka sedan kom beskedet att IBU-cupen ställs in under inledningen av säsongen, vilket lett till oro att Nilsson inte skulle kunna få några tävlingar. Landslaget hoppades dock på någon typ av dispens för Nilsson, som skulle kunna möjliggöra tävlande i världscupen utan att hon kvalat in.

Nya drömbeskedet

Och nu har det positiva beskedet kommit att varje nation, under inledningen av säsongen, får ha två herrar och två damer inom sin ordinarie kvot som inte har den formella kvalificeringen.

– Jag tycker att det är väldigt bra, och jag tänkte nästan att det skulle bli så här. Det är viktigt för världscupen. Jag tycker det är helt rätt, säger Johannes Lukas till SVT.

Stina Nilsson
200512 Stina Nilsson under en träning i skidskytte den 12 Maj 2020 i Östersund. Foto: Johan Axelsson/Bildbyrån

Men Johannes Lukas är samtidigt noga med att poängtera att det nya beskedet inte automatiskt kommer göra att Nilsson tävlar i världscupen.

– Det är möjligt för henne att åka världscupen, men hon måste bli uttagen först. Det är tuff konkurrens på damsidan i Sverige. När du sysslar med skidskytte lär du dig nya saker hela tiden, det är tufft. Hon har en teoretisk chans att få tävla, men det är en lång väg dit, säger Lukas.

”Det är viktigast”

Lukas får även medhåll av Rikard Grip, generalsekreterare i skidskytteförbundet.

– Vi ska inte ha för höga förväntningarna, att hon ska leverera i början av säsongen. Det absolut viktigaste för henne är att få tävla. Det handlar om att samla på sig så mycket rutin som möjligt. Det är fokus, säger Grip.

LÄS MER: Charlotte Kallas starka ord – om Vinterstudions blytunga skidtapp: ”Har haft enorm betydelse”

Få våra nyhetsbrev!