Charlotte Kallas starka ord – om Vinterstudions blytunga skidtapp: ”Har haft enorm betydelse”

Den sista säsongen med längdskidor i Vinterstudion.
Då hyllar Charlotte Kalla programmet.
– Vinterstudion har haft enorm betydelse för populariteten som vi längdåkare har, säger hon till Aftonbladet.

Vinterstudion har i många, många år haft en viktig del i många svenska idrottsälskares helgmorgnar. Oavsett om det handlar om längdskidor eller alpint så har mängder av minnesvärda och oförglömliga ögonblick sänts i programmet.

Lämnar SVT

Men snart blir det en stor förändring. Från och med 2021 tappar SVT nämligen rättigheterna till världscupen i alpint och längdskidor. I stället kommer Nent Group ta över.

Charlotte Kalla, skidlandslaget
200214 Charlotte Kalla of Sweden is being interviewed during a press meeting ahead of the Ski Tour 2020 on February 14, 2020 in Östersund. Photo: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS / 57999_506

Det betyder att det här är sista säsongen som skidorna sänds på SVT, och nästa år så kommer Charlotte Kalla, Frida Karlsson och de övriga stjärnorna jaga nya framgångar i Viaplay, Viasats betal-kanaler samt lokala kanaler som TV3, TV6, TV8 och TV10.

”Stora oron”

Charlotte Kalla har tagit otaliga segrar under alla åren med Vinterstudion, och inte minst under alla vintrar med Tour de Ski, som blivit en stor del i vintersporten.

– Tour de Ski ligger under en period där många är lediga och har tid att följa sport på tv så genombrottet hade inte kunnat komma mer lägligt. Vinterstudion har haft enorm betydelse för populariteten som vi längdåkare har. Att de har valt att sända så mycket av våra lopp samtidigt som vi har haft framgångar, säger Kalla till Aftonbladet.

Charlotte Kalla, skidor
191208 Charlotte Kalla of Sweden after the women’s relay during the FIS Cross-Country World Cup on December 8, 2019 in Lillehammer. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / Cop 200

Jens Burman är dock lite nojig över att längdskidorna tappar i popularitet om de sänds i betalkanaler, till skillnad mot den tillgänglighet de haft under alla åren i SVT. SVT har dock kvar skidskyttet även framöver.

– Det är inte alla som har betalkanalen och då är det mer lättillgängligt att vara kvar på SVT och kolla på skidskytte istället. Det finns det nog risk för, säger Burman.

Kalla om betalkanalerna

Charlotte Kalla hoppas dock att populariteten som sporten byggt upp kommer få folk att vara kvar, trots att det skulle vara i betalkanaler.

– Jag hoppas att den nivå som svensk längdåkning håller just nu ska tala sitt klara och tydliga språk för det finns väldigt, väldigt många lovande talanger på väg upp. Inte bara de som presterar just nu, säger hon.

Världscupen i längdskidor inleds under den sista helgen i november, med tävlingar i finska Ruka. Den 23 februari är det dags för VM i Oberstdorf.

LÄS MER: Stina Nilsson berättar nu om hatet – efter otäcka bilden på Instagram: ”Skrev att jag är sjuk i huvudet”

Få våra nyhetsbrev!