Nya coronabeskedet om Charlotte Kalla – efter oron: ”Det är en utmaning”

Charlotte Kalla är just nu isolerad.
Efter ha visat upp symptom för coronaviruset.
Nu ger svenska skidlandslaget nytt besked om 33-åringen.

På tisdagskvällen kom beskedet från Svenska skidförbundet att Charlotte Kalla blivit sjuk och isolerats efter att ha visat symptom för corgonavriuset. Men det är ännu inte helt fastställt om hon har drabbats av covid-19 eller inte.

Kalla sjuk

Under onsdagen väntas provresultatet komma för 33-åringen. Även om det inte ger ett hundraprocentigt svar på om hon har drabbats av coronaviruset eller inte.
– Då har vi en fastställd diagnos. Men utmaningen vi har är att de här testerna vi har inte är hundraprocentigt känsliga. Vi har under pandemin haft patienter med uppenbara covidsymptom som ändå i ett första läge testat negativt. Först när man senare tagit tester från lungan har det givit ett positivt resultat, säger landslagsläkaren Per Andersson till SportExpressen.

Charlotte Kalla, skidor
200921 Charlotte Kalla under en träning på rullskidor med Sveriges skidlandslag den 21 september 2020 i Sollefteå. Foto: Nils Jakobsson / BILDBYRÅN / kod NJ / NJ0005

Nu ger svenska skidlandslaget också nytt besked om Kallas närmaste veckor inför världscuppremiären. Då svenskan kommer att fortsätta isoleras – oavsett provresultat.
– Vi behandlar Charlotte utifrån att hon har covid. Till motsatsen är bevisad – vilket ju är svårt. Tittar man på elitidrottare som drabbats handlar det ofta om milda symptom, men det finns också exempel på de som drabbats allvarligare. Så det här är en av de svårare infektionerna att bedöma. Men har man milda symptom så är prognosen förstås bättre, säger landslagsläkaren till kvällstidningen.

Premiär i fara

27 november är det dags världscuppremiären i finska Ruka och just nu är det högst osäkert att avgöra om Kalla kan tävla då.
– Det går inte att slå fast nu. Nu följer vi Charlotte dag för dag så får vi se. Det är klart att det är mer tveksamt nu än om hon varit frisk. Det är väl så långt man kan sträcka sig, säger Per Andersson i intervjun.

Charlotte Kalla, skidor
200921 Charlotte Kalla poserar för ett porträtt under en pressträff med Sveriges skidlandslag den 21 september 2020 i Sollefteå. Foto: Nils Jakobsson / BILDBYRÅN / kod NJ / NJ0005

Charlotte Kalla gör i vinter sin 16:e säsong i världscupen och många tror att det kan vara den allra sista i karriären. Hittills har det blivit hela 73 pallplatser, varav 15 gånger som vinnare.

LÄS MER: Skidlandslagets krisplan inför premiären – efter den stora oron: ”Det känns inte bra”

Få våra nyhetsbrev!