Norske tränarens härliga dom om Stina Nilsson – det talar för att svenskan gör succé i OS: ”Hon har en…”

Stina Nilsson ska åka sitt första OS som skidskytt.
Då tror hennes tidigare tränare Ole Morten Iversen att hon kan gå långt.
– Hon har en vinnarskalle som kan ta henne långt i mästerskapet, säger han.

Stina Nilsson var en av Sveriges främste längdåkare, och hade som 26-åring flera OS- och VM-medaljer på meritlistan. Men helt plötsligt meddelade svenskan att hon avslutar sin karriär, och i stället satsar på skidskytte.

Tog sista platsen

Det stundande OS i Kina blir Stina Nilssons första i sin helt nya sport. Hon knep en av de sista platserna till mästerskapet efter fina prestationer i Ruhpolding förra veckan.

Trots att bytet av sport fortfarande är relativt färsk tror hennes förre längdtränare Ole Morten Iversen att hon kan vara med och slåss om topplaceringar i spelen.

191128 Ole Morten Iversen, women’s coach of Norway during a training session ahead of the FIS Cross-Country World Cup premiere on November 28, 2019 in Ruka. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN

– Jag hejar ju på henne. Får hon till skyttet kan hon göra ett bra OS. Hon är en fantastisk tävlingsmänniska och har en vinnarskalle som kan ta henne långt i mästerskapet, säger han till SVT Sport.

Ole Morten Iversen tränade Stina Nilsson och det svenska damlandslaget i två säsonger mellan åren 2016-18. Fast det har gått nästan fyra år sedan han lämnade svensk längdåkningen minns han vad Stina Nilsson gick för.

– När hon går in i en bubbla är hon vansinnigt duktig på att fokusera på sin uppgift, hon bryr sig inte ett dugg om allt runt omkring. Den egenskapen är viktig i ett OS och det tror jag hon kommer klara galant.

”Nu är jag ute på tunn is…”

Han tror däremot inte att Stina Nilsson kommer att tampas om medaljer, men att hon absolut kan slåss om en toppnotering.

– Nu är jag ute på tunn is då jag inte har följt henne tillräckligt bra … men säg topp tio, eller nej, kanske topp sex om hon har en bra dag. Då är jag optimistisk å hennes vägnar, säger han.

211125 Sveriges Stina Nilsson under en pressträff inför världscuptävlingen i skidskytte den 25 november 2021 i Östersund. Foto: Johan Axelsson / BILDBYRÅN

Givetvis kommer han hålla en extra tumme för de norska damerna. Men Iversen hoppas att en svenska kan slå sig in på topp sex – tillsammans med de fem uttagna norskorna.

– Jag måste ju heja på de norska tjejerna också, men det finns ju utrymme för en svenska bland de sex främsta, säger han.

LÄS MER: Avslöjar Stina Nilssons stora blunder som ny skidskytt – gjorde totalt fel i en månad(!): ”Är nästan omöjligt…”

Få våra nyhetsbrev!