Norske skidikonens utspel efter Frida Karlssons avhopp – skickar skarp varning: ”Det är skrämmande”

Frida Karlsson och Maja Dahlqvist har lämnat det svenska skidlandslaget.
Nu skickar den norske skidikonen Martin Johnsrud Sundby en skarp varning.
– Det är skrämmande, säger han.

Utvecklingen är likadan i Norge som den har varit i Sverige den senaste tiden. Allt fler skidstjärnor väljer att hoppa av skidlandslagen och deras träningsgrupper för att i stället satsa på ett eget upplägg, med egna tränare.

Varningen efter avhoppen

De senaste veckorna har Linn Svahn, Frida Karlsson och Maja Dahlqvist – tre av Sveriges absolut största stjärnor – valt att ta beslutet, och i Norge är läget samma. Emil Iversen och Johannes Hösflot Kläbo har egna tränare, och Therese Johaug har länge haft sina egna tränare. 

220212 Frida Karlsson of Sweden at the flower ceremony after women’s cross-country skiing 4×5 km relay during day 8 of the 2022 Winter Olympics on February 12, 2022 in Zhangjiakou. Photo: Vegard Grøtt / BILDBYRÅN

Martin Johnsrud Sundby, tidigare världsmästare och en norsk skidikon, menar att utvecklingen är ”skrämmande”.

– Svenskarna säger väl mellan raderna att landslagsupplägget inte är bra nog för utvecklingen de vill ha. Det är skrämmande, säger han till VG.

”Jag märkte skillnad”

Han lyfter dessutom fram Didrik Tönseth, norrmannen som är tillbaka i det norska landslaget efter att ha stått utanför det i ett år. När han nu är tillbaka gör han det dock med ett team av tränare runtomsig – som han betalar ur egen ficka.

– Han märkte nog hur viktigt det är med sportslig utveckling när han var utanför. Det är det som gäller och ingenting annat. Det säger en del när han betalar ur egen ficka, säger han.

Martin Johnsrud Sundby, skidor
191207 Martin Johnsrud Sundby of Norway after the men’s skiathlon during the FIS Cross-Country World Cup on December 7, 2019 in Lillehammer. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / Cop 200

Sundby menar att utvecklingen inom landslaget har varit att det satsas allt större på kommersiella saker, mer än den enbart sportsliga utvecklingen.

– Det var få saker i landslaget som skulle utveckla åkaren. Jag märkte en stor förändring under mina sista år, ledningen ägnade sig mer åt kommersiella processer än träning och resultat.

LÄS MER: Norska utspelet mot Sverige – skickar syrlig passning efter stora turbulensen i landslaget: ”Det är bra…”