Norska utspelet mot Sverige – skickar syrlig passning efter stora turbulensen i landslaget: ”Det är bra…”

Flera åkare har lämnat Sveriges längdlandslag.
Ett besked som tagits väl emot i Norge.
– Det pulveriseras nu, säger längdchefen Espen Bjervig.

Sveriges längdlandslag har fått flera avhopp den senaste tiden. Första meddelade sprintspecialisten Linn Svahn att hon lämnar landslaget, och kommer bedriva en egen satsning den kommande säsongen.

Duon gör som Svahn

En olycka kommer sällan ensam. Kort efter stjärnan besked berättade duon och de goda vännerna Frida Karlsson och Maja Dahlqvist att de också kommer att träna ensamma nästa tävlingsår.

200102 Espen Bjervig, head of cross-country skiing at the Norwegian Ski Federation (NSF) after a training session during Tour de Ski on January 2, 2020 in Val di Fiemme. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

Trions motivering till besluten har varit att de tror att de kommer att vara bäst för deras egen utveckling – där alla storsatsar mot VM i Slovenien efter årsskiftet.

Landslagschefen Anders Byström har efter avhoppen sagt att stjärnornas beslut inte kommer påverka så mycket, och att stämningen och sparringen i gruppen fortsatt kommer vara mycket god.

”Plockar isär sig självt”

Hos rivalen Norge är tongångarna däremot annorlunda. De har en tuff säsong bakom sig där det bakom Therese Johaug – som nu har slutat – varit skralt med framgångar.

Norska längdchefen Espen Bjervig är tillfreds med den turbulenta tiden i Sveriges landslag, och tror att det kommer skada i längden.

211007 Maja Dahlqvist och Frida Karlsson, skidor, under en upptaktsträff anordnad av Svenska Skidförbundet den 7 oktober 2021 i Stockholm. Foto: Jesper Zerman / BILDBYRÅN

– I flera år har de svenska damåkarna stått samman som ett kraftfullt lag. De har hela tiden pressat varandra till att bli bättre. Det pulveriseras nu. Kortsiktigt kanske det inte är någon fara. Men jag tror inte att det är någon fördel på lång sikt. säger han till norska VG och fortsätter:

– Vi får bra draghjälp av ett svenskt landslag som plockar isär sig självt.

LÄS MER: Victor Hedmans otroliga drömpass går att se om och om igen – visar att han är en av NHL:s största genier