Norska supertalangens ilska – mot egna skidförbundet: ”Det är tragiskt”

Den norska jättetalangen Kristine Stavås Skistad är en av landets mest lovande skidåkare.
Förra veckan publicerade det norska skidförbundet hennes medicinska historia.
Det får 19-åringen att rikta ilska mot sitt eget förbund.

I förra veckan publicerade det norska skidförbundet ett långt pressmeddelande. I det valde man att gå ut med sina två främsta talangers medicinska historia.

Skistads historia

Dels gällde det Helene Marie Fossesholm, som fått hormonbehandlingar och samtidigt fått dispens från Wada för att ta dopingklassade preparat i samband med behandlingen. Pressmeddelandet nämnde även 19-åringen Kristine Stavås Skistad, som genomgått en liknande behandling men det utan att ta preparat som är förbjudna av Wada.

Skistad ses som en av Norges absolut största skidtalanger. Under söndagen vann hon JVM-guld i sprint före bland annat den svenska motsvarigheten Frida Karlsson, som slutade på femteplats.

Många röster vill att Skistad ska tas ut till VM i Seefeld som inleds om knappt en månad. Nu, i samband med JVM, riktar hon stark kritik mot det norska förbundet gällande publiceringen av hennes medicinska historia.

Ilskan: ”Det är tragiskt”

För VG berättar Skistad att publiceringen helt enkelt var onödig, då hon inte tagit några preparat som kan vara förbjudna.
– Det är tragiskt, jag vet att jag inte har gjort någonting fel. Jag var 12 år och har inte brutit mot några regler eller gjort någonting olovligt. Det var som att ta p-piller. Det är tråkigt att det ska komma ut, säger Skistad till VG.

Juniorlandslagstränaren Monika Körra vill inte kommentera saken vidare.

Hon anser att både Fossesholm och Skistad hanterat situationen på ett imponerande sätt med tanke på tidpunkten för publiceringen, som skedde bara dagar innan JVM.

Förbundets svar

Under söndagen skickade det norska skidförbundet ut ett förtydligande.
”Skidförbundet har haft och har tät kontakt med Kristine och hennes familj. Det har hela tiden rått enighet när det handlat om hanteringen av den här svåra saken”, skriver förbundet i ett pressmeddelande enligt VG.

Junior-VM pågår fram till den 27 januari.  Skid VM 2019 avgörs i Seefeld in Tyrol och Innsbruck i Österrike mellan 19 februari och 3 mars 2019.

Dela artikeln för att säga vad du tycker om det här!

LÄS MER: Lagkamraternas fina stöd till Stina Nilsson – efter oroväckande skadan

Skid VM 2019: TV-tider, komplett schema och resultat