Norska storstjärnornas utspel – tvärvänder nu om ryska längdåkare i världscupen: ”Så det måste vara, men…”

Ryssland har portats från alla mästerskap sedan mars tidigare i år.
Nu öppnar två av Norges största stjärnor om att de vill ha tillbaka ryska åkare i världscupen.
– Det viktigaste är att avsluta kriget, säger Johannes Hösflot Kläbo till Dagbladet.

Kort efter Rysslands invasion av Ukraina så blev alla ryska och vitryska längdåkare portade från världscupen. De har inte tävlat internationellt sedan dess, och ser heller inte ut att göra det kommande säsong.

Vill då att ryssarna återvänder

Norge var ett av länderna som tog ett ordentligt avstånd från Ryssland – och hotade med att ställa in världscupstävlingar i landet om inte Fis beslutade att ryska åkare inte var välkomna.

211203 Johannes Høsflot Klæbo of Norway is interviewed by broadcaster Viaplay after the Men’s Cross Country Skiing Sprint final during the FIS Cross-Country World Cup on December 3, 2021 in Lillehammer. Photo: Marius Simensen / BILDBYRÅN

Till sist meddelade Fis att alla ryska åkare stoppas – ett beslut som har stått sig sedan början av mars. Nu öppnar däremot Johannes Hösflot Kläbo och Emil Iversen att de vill ha tillbaka ryssarna i världscupen, om kriget får ett slut.

– Jag har alltid velat tävla mot och slå de bästa. Men det viktigaste är att avsluta kriget, då kan man se efter det, säger Kläbo.

”Inget man hurrar för”

Emil Iversen menar att det är helt rätt att ryska åkare inte får tävla internationellt, men vill också att de till slut ska återvända till världscupen.

– Det är så det måste vara, men det är inget kul att de inte får vara med. Man vill alltid gå emot de bästa, så det är inget man hurrar för, säger han och fortsätter:

210228 Alexander Bolshunov of Russia competes in the Men’s Cross Country Skiing Team Sprint final during the FIS Nordic Ski World Championships on February 28, 2021 in Oberstdorf. Photo: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN

– Blir det fred vill jag att de ska komma tillbaka, men som det är nu vill jag inte det, säger Emil Iversen.

LÄS MER: Frida Karlsson avslöjar sitt oväntade intresse i en helt annan sport – och hur bra hon är: ”Jag är eftertraktad”