Norska stjärnduons första ord – efter supertabben mitt under världscupsäsongen: ”Blev hälften så stor…”

650 mil förgäves.
Nu pratar Heidi Weng och Ragnhild Haga för första gången om supertabben.
– Jag såg Heidi sjunka ihop på flygplatsen och bli hälften så stor, säger Haga till Dagbladet.

Coronavirusets massiva spridning under våren fick i stort sett all idrott att ställas in eller pausas. När det kommer till längdskidorna så var det under en veckas tid högst osäkert huruvida tävlingarna i Nordamerika, som skulle avsluta världscupsäsongen, skulle köras.

Åkte 48 timmar – förgäves

Norge beslutade dock tidigt – långt innan Fis tog beslut om att ställa in tävlingarna – att inte skicka sina åkare. Det var information som bokstavligt talat flög över huvudet på Heidi Weng och Ragnhild Haga.

200102 Ragnhild Haga of Norway at a training session during Tour de Ski on January 2, 2020 in Val di Fiemme. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

Den norska stjärnduon hade bestämt sig för att resa i förväg, och fick beskedet på plats i Nordamerika.

– Det slutade med att vi reste i 48 timmar på tre dygn. Det var en stor tabbe, säger nu Weng, som för första gången pratar om händelsen, till Dagbladet enligt Aftonbladet.

”Var ganska tungt”

Ragnhild Haga beskriver situationen som en mardröm.

– Det kom precis när vi hade landat i Kanada, då fick vi veta att vi var tvungna att resa hem igen. Det var en speciell start på corona-tiden. Då såg jag Heidi sjunka ihop på flygplatsen och bli hälften så stor. Det var ganska tungt. Vi var övertrötta och hade precis hämtat ut hyrbilen…, säger hon.

200223 Heidi Weng, Therese Johaug and Ingvild Flugstad Østberg of Norway at the flower ceremony after the women’s 15 km classic technique pursuit during the Ski Tour 2020 on February 23, 2020 in Trondheim. Photo: Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN

För Haga och Weng blev det dock en stärkande upplevelse… till slut.

– Vi fick en liten minisemester tillsammans. Heidi och jag har blivit som systrar efter den resan. Det var lite av en upplevelse. Den glömmer man inte i första taget, säger Haga.

Dela för att berätta vad du tycker om det här!