Norska stjärnans utspel – efter Frida Karlsson och Jonna Sundlings miss i Tour de Ski: ”Överraskande”

Frida Karlsson och Jonna Sundling hade chans på pallen i Tour de Ski.
Men en tuff sista etapp satte stopp.
Det förvånar norska Heidi Weng, som slutade tvåa i totalen.

Jessie Diggins presterade på topp under inledningen av världscupen. Amerikanskan var därför favorit till att gå segrande ur Tour de Ski – och så blev det också. Diggins vann totalen med över 30 sekunder före tvåan.

Weng & Niskanen

Det var norska Heidi Weng som slutade tvåa i totalen – trots att hon inte befann sig på topp fem inför den avslutande etappen. Men 32-åringen genomförde en fantastisk klättring på Alpe Cermis, där hon slutade tvåa bakom oövervinnliga Sophia Laukli. Med det säkrade hon också andraplatsen i hela touren.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Frida Karlsson, Jonna Sundling, Heidi Weng, längdskidor, Tour de Ski
Toblach, Italia 20231231. Heidi Weng etter 10 km klassisk i Toblach. Foto: Terje Pedersen / NTB

Kerttu Niskanen slutade trea i Tour de Ski. Inte heller hon befann sig i toppen vid dagens start. Finskan hade dock bättre utgångsläge än Heidi Weng, då hon låg på fjärdeplats och därmed ”bara” förbättrade sin slutplacering med en position.

Norskans förvåning

Det blev alltså ingen pallplats för svensk del, trots att Ebba Andersson (som hoppade av touren efter tre etapper) och regerande mästaren Frida Karlsson var två av favoriterna inför Tour de Ski. Men de har båda haft corona under säsongen och formen har påverkats av det.
– Vi får revansch nästa år. Jag är inte i toppform, men det finns fortfarande några ljusglimtar, säger Frida Karlsson till VG efter tourens avslutning.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Frida Karlsson, Jonna Sundling, Heidi Weng, längdskidor, Tour de Ski
220212 Frida Karlsson and Jonna Sundling of Sweden after competing in women’s cross-country skiing 4×5 km relay during day 8 of the 2022 Winter Olympics on February 12, 2022 in Zhangjiakou. Photo: Vegard Grøtt / BILDBYRÅN / kod VG / VG0238

Inför den avslutande klättringen befann sig Jonna Sundling på andraplats och Frida Karlsson på tredjeplats i totalen. Men de hamnade på femtonde- respektive tiondeplats i den avslutande etappen efter svagare insatser, och förlorade därmed pallplatserna. Karlsson slutade fyra och Sundling femma i totalen.
– Det är lite överraskande måste jag säga, säger Heidi Weng till VG angående att det inte blev några svenskor på pallplats.

Även Linn Svahn hade kunnat nå pallplats vid en superinsats, men hon slutade på 16:e plats i klättringen, och sexa i totalen.

LÄS MER: Linn Svahns stora kritik – mot märkliga bilderna direkt efter Tour de Ski: ”Inte passande”

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev