Linn Svahns stora kritik – mot märkliga bilderna direkt efter Tour de Ski: ”Inte passande”

Det blev som väntat Jessie Diggins som vann Tour de Ski.
Men efteråt utspelade sig märkliga bilder i Val di Fiemme.
– Det kändes inte riktigt passande, säger Linn Svahn till SVT.

Jessie Diggins var på förhand favorittippad att ta hem Tour de Ski. Och så blev det också. Amerikanskan vann totalt över 30 sekunder före tvåan Heidi Weng, och nästan 40 sekunder före trean Kerttu Niskanen.

Karlsson & Sundling

Det blev alltså inga svenskar på pallen, trots att Frida Karlsson och Jonna Sundling hade fint utgångsläge inför den avslutade klättringen på Alpe Cermis. Men den visade sig vara för tuff, och åkarna hamnade tillslut på fjärde- och femteplats.
Ebba Andersson, som på förhand var en av favoriterna till Tour de Ski, valde att avsluta touren efter tre etapper då formen inte var tillbaka efter covid.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Linn Svahn, längdskidor, Tour de Ski
240107 Linn Svahn of Sweden after competing in women’s 10 km free technique mass start during Tour de Ski on January 7, 2024 in Val di Fiemme. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / kod MB / MB0833

Linn Svahn vann hela tre etapper under Tour de Ski – båda sprinterna och masstarten på 15 kilometer. Trots det blev det en sjätteplats i totalen. Men som plåster på såren vann 24-åringen den totala poängcupen på touren, framför Jessie Diggins och Frida Karlsson. För det får Linn ytterligare 70 000 kronor i prispengar.

Svahns kritik

Det var Svahn nöjd med. Men hon ställde sig frågande till det som utspelade sig efter tourens avslutning. Då tvingades nämligen Linn och Frida (och Diggins) upp på pallen för att hyllas, och den svenska nationalsången spelades.
– Nationalsången är fin att höra, men i det läget vi var nu kändes det… Jag kommer vara jättenöjd med den här touren om några dagar. Men just nu är man besviken över att man inte ändå var högre upp, med tanke på hur fin touren har varit. Så då kändes det lite mer salt i såren, säger Linn Svahn till SVT.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Linn Svahn, längdskidor, Tour de Ski
240107 Jessie Diggins of United States, Linn Svahn of Sweden and Frida Karlsson of Sweden on the podium after women’s 10 km free technique mass start during Tour de Ski on January 7, 2024 in Val di Fiemme. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / kod MB / MB0833

 24-åringen tycker att nationalsången ska sparas till större segrar.
– Det var väl en bonus att få ta den där poängcupen, men inget jag överhuvudtaget har tänkt på. Och att få nationalsången på grund av den kändes lite… det kändes inte riktigt passande. Den gången man vill höra nationalsången är när man kanske har vunnit ett mästerskapsguld. Man vill inte stå kanske och höra den för en poängcup, säger Svahn. 

LÄS MER: Linn Svahns jätteilska – rasar och ryter nu ifrån ordentligt mot värsta rivalen Kristine Stavås Skistad: ”Jag tycker att…”

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev