Norska stjärnans ilska efter chockbeskedet – tvingas nu lämna skidlandslaget: ”Jag är upprörd”

Hon har vunnit dubbla OS-guld.
Men nu petas Ragnhild Haga helt ur den norska landslagstruppen.
– Jag är besviken, upprörd och förvånad, säger hon till NRK.

Sedan 2015 har Ragnhild Haga varit ett givet namn i världscupsammanhang och den stora höjdpunkten kom under vinter-OS 2018. Då norskan vann OS-guld både på 10 kilometer fritt och i stafetten.

Norska ilskan

Men nu har det oväntade beskedet kommit att 29-åringen petas helt ur den norska landslagstruppen. Ett beslut hon har väldigt svårt att förstå.
– Först och främst vill jag säga att jag är mycket besviken, säger hon till NRK. 
– Jag är väldigt motiverad, så det faller inte på det. Naturligtvis är det inte en mänsklig rättighet att vara i landslaget. Men jag är upprörd hur processen har gått till. Det är klart att det skulle kunna ske. Men jag trodde faktiskt inte det i år. 

Ragnhild Haga, skidor
200223 Ragnhild Haga of Norway after the women’s 15 km classic technique pursuit during the Ski Tour 2020 on February 23, 2020 in Trondheim. Photo: Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN / kod VG / 170483

Haga slog sig fram tillsammans med en gyllene generation inom norsk skidåkning som skördat stora framgångar för nationen. Tillsammans med åkare som Ingvild Flugstad Östberg, Maiken Caspersen Falla, Heidi Weng och framförallt Therese Johaug har norska damerna länge varit en stormakt inom längdskidåkning.

 ”Är besviken”

Senaste säsongen kom hon tillbaka starkt efter att ha drabbats av en blodpropp. Trots tuffa förutsättningar har hon radat upp fina insatser under året.

Ragnhild Haga, skidor
210117 Ragnhild Haga of Norway looks dejected after the women’s cross-country skiing skiathlon during the Norwegian National Ski Championships on January 17, 2021 in Trondheim. Photo: Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN / kod VG / VG0086

Därför kommer dagens besked som en chock för henne.
– Jag ville fortsätta i landslaget. Och de säger att mina resultat är tillräckligt bra, men att de vill satsa mer på sprint och behöver fler sprintåkare i landslaget. Men jag trodde att skidförbundet ville ta till vara på de längdåkare som har gjort bäst internationella resultat. Jag är besviken, men jag tror att det har att göra med att jag tagit upp några frågor internt. Det kan ha haft en inverkan, då kanske de tycker att det är lättare att välja bort mig. Därför tycker jag att processen har varit dålig, säger hon i intervjun.
– Sedan tycker jag att jag gjort goda internationella resultat efter att jag kom tillbaka efter min blodpropp.

”Är konstigt”

Haga slår fast att hon kommer att satsa mot vinter-OS i Peking 2022 på egen hand. Samtidigt som hon tycker det är tråkigt att landslagstiden slutar på det här tråkiga sättet.
– Jag har varit med i landslaget totalt i över tio år. Jag har många bra vänner och minnen därifrån. Det verkar som att det slutar på det här sättet. Jag tror det. Jag är supermotiverad och vill gå snabbt i OS. Sedan släpper de dig mindre än ett år innan det börjar…, säger hon till norska tv-kanalen.

Hon är heller inte ensam om att vara besviken på det norska skidslandslaget. Även herråkaren Finn-Hågen Krogh som var stafetthjälte i VM 2017 har blivit petad från den nya landslagstruppen.
– Jag tycker att det är konstigt att de inte har lust att satsa vidare på mig. Jag tycker att jag bakom Kläbo har varit den mest stabila skate-sprintaren i Norge de senaste åren. Även när jag inte är i form så känner jag att jag kan hävda mig där, säger Krogh i ett uttalande till NRK.

Dela artikeln för att säga vad du tycker om det här!

LÄS MER: Chockbeskedet: Supertalangen lämnar skidlandslaget – efter tuffa tiden: ”Jag måste göra något”

Få våra nyhetsbrev!