Chockbeskedet: Supertalangen lämnar skidlandslaget – efter tuffa tiden: ”Jag måste göra något”

Ett chockbesked för norsk skidåkning.
Den förre supertalangen Kristine Stavås Skistad väljer nu att lämna skidlandslaget.
– Det har varit en trist situation. Jag måste göra någon förändring, säger hon till NRK.

Hon vann JVM-guld 2019 och spåddes en lysande framtid inom längdskidåkning. Men Kristine Stavås Skistad har inte lyckats leva upp till förväntningarna som en av världens största skidtalanger.

Succéåret 2019

Norskan kom med i A-landslaget till skid-VM i Seefeld 2019 och imponerade direkt i sprinten genom att ta sig till semifinal. Men därefter har framgångarna uteblivit för 22-åringen.

Kristine Stavås Skistad, Norge
190221 Kristine Stavås Skistad of Norway after competing in the women’s cross-country skiing sprint semi final during the FIS Nordic World Ski Championships on February 21, 2019 in Seefeld in Tirol. Photo: Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN / kod VG / 170285

Senaste säsongerna har varit riktigt tunga och Skistad har inte kunnat motsvara hypen kring hennes namn. Nu väljer norskan att göra något drastiskt för att få fart på karriären igen.

Lämnar Norge

Hon väljer helt enkelt att lämna norska skidlandslaget och det utvecklingslag som tillhör. Istället väljer Skistad en egen satsning tillsammans med Team Konnerud.
– Jag är fortfarande väldigt osäker på vad som händer med upplägget i utvecklingslandslaget. Jag känner att jag utvecklas bättre på andra sätt och med ett annat upplägg, säger hon till NRK.

Kristine Stavås Skistad, Norge
210116 Kristine Stavås Skistad of Norway after the women’s cross-country skiing sprint quarterfinal during the Norwegian National Ski Championships on January 16, 2021 in Trondheim. Photo: Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN / kod VG / VG0084

Beslutet att köra utanför landslaget innebär dessutom färre resor och mer tid till att träna. Och hon känner sig säker på sitt beslut.
– Totalt sett så har det varit en trist situation. Jag måste göra någon förändring. Att stå utanför landslaget är inte ekonomiskt lönsamt men det viktigaste är att utveckla sin skidåkning. Jag känner mig själv bäst och vet att det här är bäst, säger hon i intervjun.

Framförallt så vill Skistad öka sin träningsmängd för att kunna ta ytterligare kliv som längdskidåkare och närma sig världseliten igen.
– Vi har alla sett vad Kristine har presterat. Det är inget tvivel om att hon gått lite bakåt senaste året. Men hon har kvalitet som är av hög internationell klass. Det råder inget tvivel om att hon är en framtida toppsprinter, säger hennes tränare Mads Madsgård till norska tv-kanalen.

Dela artikeln för att säga vad du tycker om det här!

LÄS MER: Nya planen för Charlotte Kalla – efter avslutade skidkarriären: ”Vore häftigt om det blev så”

Få våra nyhetsbrev!