Norska raseriet efter storsuccén i skidskytte-VM – ryter nu till mot Sverige: ”Hoppas svenskarna hör det här!”

Johannes Thingnes Bö har vunnit fem raka VM-guld i Oberhof.
Röster har nu höjts i svenska medier för dominansen och det väcker stor irritation i Norge.
– Jag hoppas att svenskarna hör det här, säger norska tränaren Siegfried Mazet till tidningen VG.

Norske storstjärnan Johannes Thingnes Bö har varit helt oslagbar i skidskytte-VM. Fem raka VM-guld har det blivit på fem lopp och norrmannen kan skriva mäktig idrottshistoria i helgen som den som vunnit flest guld under ett VM.

Bös dominans

Överlägsenheten har fått svenska krönikörer att höja rösten för att sporten blir lidande för att Thingnes Bö prenumererar på gulden och förstaplatserna. Flera anser att det helt enkelt är tråkigt.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Siegfried Mazet, Norge
220212 Siegfried Mazet, coach of Norway, ahead of men’s biathlon 10 km sprint during day 8 of the 2022 Winter Olympics on February 12, 2022 in Zhangjiakou. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / JM0280

Ett ordval som får norska skidskyttetränaren Siegfried Mazet att bli rasande och ryter nu tillbaka mot svenskarna.
– Jag hoppas att svenskarna hör det här budskapet! När man är näst bäst är det tråkigt. För oss är det inte tråkigt. Om du tänker så här, vad tycker du om Roger Federer, Michael Phelps och Usain Bolt?, säger han irriterat i en intervju med norska tidningen VG.
– De farligaste människorna är de som säger så här, det är dom som gör det tråkigt. Om ingen pratar om detta skulle ingen bry sig för det finns alltid en vinnare. I mina ögon är det dom som tycker så här som inte ska snacka.

LÄS MER: Stina Nilssons första ord efter VM-nobben – och vackra stödet från svenska folket: ”Det är inte roligt…”

”Sebbes” svar

Dominanten Thingnes Bö verkar inte alls påverkad av vad som sägs i Sverige. När han får frågan om det blir tråkigt för sporten att han vinner hela tiden.
– Jag tror inte det. Den vinstsvit som jag har nu kommer att ta slut någon gång. Sedan kan det ta 20 lopp innan jag vinner igen, säger han till norska tidningen.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Sebastian Samuelsson, skidskytte
230216 Sebastian Samuelsson of Sweden look dejected after competing in Single Mixed Relay during the IBU Biathlon World Championships on February 16, 2023 in Oberhof. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / kod MB / MB0552

Svenskhoppet Sebastian Samuelsson som brukar skicka en hel del gliringar till den norska rivalen erkänner att det gör ont att höra norska nationalsången på medaljceremonier hela tiden. Men att det också motiverar en att kämpa ännu hårdare.
– Dagen då vi slår honom kommer bara närmare och närmare, säger ”Sebbe” som tagit två VM-brons hittills.

LÄS MER: Norska chocken efter bilderna på Sebastian Samuelsson – tappade hakan i direkt-tv: ”Hur är det möjligt!?”

Även norske skidskytteikonen Ole Einar Björndalen har uttalat sig i debatten. Han jobbar numera som expert hos norska TV2 och är på plats i Oberhof, han tycker heller inte att det här är tråkigt för sporten.
– Det är alltid bra att ha såna här. Han är bra på att ha den positionen också, så det är jag inte rädd för. Jag är mycket mer rädd för en dominant nation, det är mycket värre för sporten än en dominant person, säger han till VG.

Vad tycker du, är Johannes Thingnes Bö för överlägsen? Dela artikeln och säg din åsikt!