Norska oron inför OS – oväntade problemet kan ställa till det för skidlandslaget: ”Vi kommer få dåligt glid”

Sandstorm riskerar att drabba längdåkarna och skidskyttarna under OS. Något som tas på största allvar i Norge.
– Vi kommer få dåligt glid, säger Espen Bjervig.

Prognosen visar på extrem kyla i Peking under vinter-OS. Den förväntade temperaturen visar upp emot tolv minusgrader i tävlingsorten Zhangjiakou – men inte nog med det. Skidspåren riskerar även att fyllas med sand från Gobiöknen(!).

Oväntade utmaningen

Zhangjiakou, runt 18 mil norr om Peking, gränsar till Gobiöknen som kan ställa till oväntade problem för de tävlande. Och i Norge tas detta på fullaste allvar.

– Det vi fruktar mest är att det finns lite natursnö och att det kan blåsa in sand i spåret. Det har vi ingen erfarenhet av. Det är nytt. Alla toppnationerna har duktiga vallare, men att valla för sand blir en utmaning, säger Espen Bjervig till TT, chef för norska längdlandslaget.

Espen Bjervig, skid-VM
210118 Espen Bjervig, head of cross-country skiing at the Norwegian Ski Federation (NSF), wearing a face mask after the women’s 5 km classic technique interval start during the Norwegian National Ski Championships on January 18, 2021 in Trondheim. Photo: Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN / kod VG / VG0088

En eventuell sandstorm drabbar givetvis inte bara de norska åkarna utan samtliga deltagare. Och det är framför allt glidningen under skidorna som oroar det norska skidlandslaget.

– Vi har informerat åkarna om detta. De är medvetna om vilka utmaningar som kommer. Om detta händer är det lika för alla när man står på startsträckan och alla kommer att få dåligt glid, säger Bjervig.

Sverige: ”Spännande”

Den potentiella utmaningen är också något som diskuterats i det svenska längdlandslaget. Men Anders Byström är mer spänd än oroad inför den oväntade uppgiften.

– Det blir spännande att få åka på så tungt före. Det har vi förberett åkarna för, säger landslagschefen.

Skidprofilen Björn Lind, med dubbla OS-guld i sprint 2006, har besökt Zhangjiakou och berättar vilka förutsättningar en sandstorm kan ge.

– En gång när jag var där drog det in en sandstorm över området. Mycket är extremt där med speciell snö som är kall, kärv och torr. Samtidigt kan det också vara stabilt med runt minus sju grader, säger han.

210228 Maiken Caspersen Falla and Tiril Udnes Weng of Norway after competing in the Women’s Cross Country Skiing Team Sprint final during the FIS Nordic Ski World Championships on February 28, 2021 in Oberstdorf. Photo: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN

OS-tävlingarna i Kina invigs den 4 februari och redan dagen efter drar längdskidåkningen och skidskyttet igång.

LÄS MER: Calle Halfvarssons snöpliga miss – därför var han nära att missa säsongspremiären: ”Det är som vanligt…”

Få våra nyhetsbrev!