Norska jättesågningen efter Stina Nilssons första träning i skidskytte: ”Hon gör så många fel…”

Stina Nilsson byter längdskidåkning mot skidskytte.
26-åringen har fått licens och skrivit på för klubben Lima SKG.
– Det här är som att börja från noll för mig, säger hon till SportExpressen.

Med 1 OS-guld och 2 VM-guld samt 23 segrar i världscupen är Stina Nilsson en av Sveriges mest framgångsrika längdskidåkare. Därför kom det som en chock för många när hon nu bestämt sig för att byta sport.

Nilsson byter sport

I helgen avslöjade svenskan att hon går helt över till en satsning på skidskytte. Hon har redan skrivit på för nya klubben Lima SKG, fått licens för ett eget gevär och redan till nästa säsong börjar hon tävla i nya sporten.

Stina Nilsson, skidskytte
191227 Stina Nilsson of Sweden during a press event ahead of Tour de Ski on December 27, 2019 in Lenzerheide. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / Cop 200

Det som är säkert är att Nilsson kommer att dominera i skidspåren och vara en av de absolut snabbaste åkarna. Nu är bara den stora frågan hur snabbt hon hinner träna upp sitt skytte.

Norska sågningen

Än så länge har vi bara fått se en liten skymt av Nilsson med ett gevär i händerna. SVT Sport publicerade nämligen en video på 29 sekunder från en av hennes träningar på skjutvallen i Östersunds skidstadion.

Stina Nilsson, skidskytte
200214 Stina Nilsson of Sweden during a training session ahead of the Ski Tour 2020 on February 14, 2020 in Östersund. Photo: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS / 57999_505

Och det imponerade inte alls på norska NRK-experten Ola Lunde. Han menar att Nilsson har mycket att jobba på, framförallt i det stående skyttet.
– Hon tar alldeles för lång tid på sig, innan hon hamnar i skjutställning. Det måste gå väldigt mycket fortare. Stocken på geväret måste anpassas också. Hon måste göra ett jättejobb här, så att hon inte gör så många fel, säger Lunde enligt SportExpressen.

Stina: ”Jag är besatt”

NRK-experten är övertygad om att svenskan kommer att få väldigt svårt att nå några pallplatser i världscupen kommande säsong. En annan som sett klippet från Stinas skidskytteträning är tyska storstjärnan Denise Herrmann.

Men hon är inte alls lika kritisk som norrmannen.
– Det är långt ifrån perfekt, men inte så illa ändå. Det såg värre ut när jag började! Hon behöver bara få lite tid, jag vet att hon är motiverad, säger Herrmann till NRK.

Stina Nilsson vill själv också dra ned alla förväntningar på henne inför första säsongen som skidskytt. Hon berättar också hur skyttet har gått hittills.
– Det här är som att börja från noll för mig. Jag vet ingenting om hur min skjutkapacitet eller åkkapacitet står sig mot dem andra. Jag ser bara fram emot en lång sommar där jag ska lära mig så mycket som möjligt för att vara beredd när säsongen startar. Men jag tycker det är så himla roligt. Jag är typ besatt av att skjuta!, säger Nilsson till svenska kvällstidningen.

LÄS MER: Norska storstjärnans ärliga ord – efter Stina Nilssons chockbesked: ”Jag hoppas inte att…”