Norska jättekritiken mot Sverige i skid-VM – Petter Northugs stenhårda ord: ”Det är fiasko”

Sverige fick nöja sig med ”bara” VM-brons i stafetten.
Medan Norge vann VM-guldet och nu njuter extra mycket av skadeglädje.
– Det var bara guld som gällde för Sverige, säger TV2-experten Petter Northug.

Förväntningarna var enorma på det svenska damlaget inför stafetten. Tyvärr blev pressen alldeles för stor och man lyckades inte infria de högt ställda förväntningarna med ännu ett blågult VM-guld.

Sveriges miss

För Sverige fick kämpa hårt under stafetten för att hänga med i medaljjakten. Allt började när Ebba Andersson så olyckligt föll och skapade en lucka upp till tätstriden, sedan tog Frida Karlsson ut sig fullständigt men lyckades inte hänga med och på slutsträckan fick Maja Dahlqvist ge allt för att säkra ett VM-brons.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Sverige, skid-VM
230302 Frida Karlsson and Maja Dahlqvist of Sweden ahead of the Women’s Cross Country Skiing 4 x 5km Relay during the FIS Nordic Ski World Championships on March 2, 2023 in Planica. Photo: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / PA0530

Men VM-guldet var Sverige inte ens i närheten av utan Norge kunde bärga sitt första guld på damsidan under det här mästerskapet med en otrolig uppvisning i stafetten. Efter loppet är också skadeglädjen enorm hos vårt kära grannland.

LÄS MER: Norska jättesågningen av Frida Karlsson – och bilderna direkt efter målgång: ”Är hon inte lite…?”

”Det är fiasko”

Norske skidikonen Petter Northug går hårt åt den svenska insatsen i stafetten.
– Det är ett fiasko med brons för Sverige. För Sverige var det bara guld som gällde, säger norrmannen som är expert hos TV2.
”Det finns nog en del skadeglädje i Norge nu. Det här är en tung dag för Sverige. Och ja, lite skoj är det ju att Sverige misslyckas”, skriver krönikören Leif Welhaven i VG.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Sverige, skid-VM
230302 Emma Ribom hugs Frida Karlsson of Sweden on the podium after the Women’s Cross Country Skiing 4 x 5km Relay during the FIS Nordic Ski World Championships on March 2, 2023 in Planica. Photo: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / PA0530

Det var just på tredjesträckan som det avgjordes när veteranen Ingvild Flugstad Östberg ryckte rejält och körde ifrån Frida Karlsson fullständigt. Norskan skaffade sig en bekväm lucka på 15 sekunder som sedan blev helt avgörande för sistasträckan.
– Det är helt otroligt det hon levererar här. Det rycket, och att gå ifrån Frida på den sträckan, det är imponerande. Helt fantastiskt, utbrister experten och förre skiddrottningen Therese Johaug i NRK.

LÄS MER: SVT-expertens hårda kritik efter guldmissen – pekar ut blågula syndabocken: ”Det avgör allt”

Norska kritiken

Northugs kollega Petter Soleng Skinstad går sedan ännu hårdare i sin kritik av Sveriges stafettupplägg.
– Svenskarna saknar allt. Laguttagningen, smörjningen, glidet och taktiken, säger TV2-experten i sin dom och tycker att Jonna Sundling borde gått sistasträckan.
– Laguttagningen skapar stress internt i laget, när de vet att de har ett svagare kort på sistasträckan än vad de hade tänkt sig. Det skapar en onödig press på Ebba Andersson och Frida Karlsson. Det gör att de åker dåligt och inte är i närheten av att få ut det bästa av det de har.

Skinstad säger att Ebba Anderssons dråpliga fall blev signifikativt för hela det blågula stafettloppet.
– Ja, precis som när de misslyckades i OS och under VM i Oberstdorf. Det är på samma sätt som Norge har klantat till det för sig själva, när de har varit favoriter. Men den här gången gjorde Norge allt rätt, i skarp kontrast mot Sverige, säger norske TV2-experten.

Vad tycker du om Sveriges insats i VM-stafetten? Dela artikeln och säg din åsikt!