Norska jätteilskan mot rivalen – rasar efter attacken mot storstjärnan: ”Som en kniv i ryggen”

Ryssland kom med ett jätteutspel mot storstjärnan Sturla Holm Laegreid.
Nu slår Norge tillbaka.
– Det känns som att jag får en kniv i ryggen, säger skyttetränaren Siegfried Mazet.

Frågan är om någon haft ett liknande genombrott i skidskyttevärlden som det Sturla Holm Laegreid hade under vintern. Norrmannen kom från ingenstans och vann plötsligt tävling efter tävling, och kom till VM som den stora favoriten på flera distanser.

Stora utspelet

Även där blev det stor succé, och Laegreid anses nu vara världens kanske bästa och hetaste skidskytt. Och hans snabba och plötsliga framgång har lett till diskussioner och debatt i skidskyttevärlden. I Ryssland är man dock inte bara imponerade, utan där finns även en antydan om att allting inte är som det borde.

210321 Sturla Holm Lægreid of Norway during zeroing ahead of the Men’s 15 km Mass Start during the IBU Biathlon World Cup on March 21, 2021 in Östersund. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN

Enligt Expressen så har den förre skidskytten Dmitry Vasilyev ifrågasatt hur det egentligen gått till att Laegreid plötsligt dominerar.

– Det är svårt för mig att bedöma vad som fick honom att gå från att vara medelmåtta till att bli en stjärna. Det dyker upp frågor som jag vill ha svar på. Huvudfrågan är: när slutar detta överväldigande firande av medicinska undantag? Vi vet att de sjukaste människorna på den här planeten är norska skidåkare och skidskyttar, och de vinner oändligt mycket, ska han ha sagt.

”En kniv i ryggen”

Men i Norge så har man inte tagit lätt på utspelet. Nationens skyttetränare Siegfried Mazet går nu till motattack, och slår ifrån ordentligt.

– Det förolämpade både mig och det arbete vi gör med det norska laget. Först och främst känner jag med Sturla. Han har väldigt snabbt och bra tagit sig till en ny nivå i världscupen och sedan säger någon att det är något ”fel”. Det är bara dumt, säger han.

210217 Sturla Holm Lægreid of Norway celebrates after winning Men’s 20 km Individual Competition during the IBU Biathlon World Championships on February 17, 2021 in Pokljuka. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN

Mazet har tidigare själv arbetat med det ryska landslaget, och menar att det nya utspelet är ett slag mot alla ungdomar i landet.

– När så dumma saker dyker upp känns det som att jag får en kniv i ryggen. Det är som att säga till unga idrottare i Ryssland att du inte kan bli så bra på kort tid utan doping. Det är vad det betyder mellan raderna, säger han.

LÄS MER: Linn Svahn avslöjar stenhårda satsningen mot OS efter tuffa VM-besvikelsen: ”Jag är ingen sadist – men…”

Få våra nyhetsbrev!