Norska jätteilskan inför nya säsongen – rasar efter att stjärnan tagits ut i landslaget: ”Det är respektlöst”

Ingvild Flugstad Östberg är uttagen i landslaget igen.
Det väcker reaktioner.
– Det här visar hur lite respekt skidförbundet har, säger tränaren Ola Kvisle.

Ingvild Flugstad Östberg är egentligen inget dussinnamn direkt, och med tanke på sina erfarenheter och sin stjärnstatus så är det inte särskilt förvånande att hon tagits ut i Norges trupp till världscuppremiären i Ruka. Men de senaste säsongerna har varit blytunga för norskan, och det har gått snart två år sedan som hon stoppades från att tävla, efter att inte uppfyllt hälsokrav.

Stora kritiken

Hälsoproblemen har kvarstått, och hon missade bland annat VM förra året, men är nu alltså tillbaka, och har redan fått en plats i världscupen, som inleds om cirka två veckor. Och det har nu lett till stora reaktioner i Norge. Anledningen är att Östberg inte har några resultat att uppvisa från de senaste två åren, och nu menar många att hon, något orättvist, tar plats från åkare som förtjänar platsen i stället.

200229 Ingvild Flugstad Östberg of Norway competes in the women’s 10 km classic technique interval start during the FIS Cross-Country World Cup on February 29, 2020 in Lahti. Photo: Johanna Lundberg / Bildbyrån

Särskilt då Östberg dessutom står över genrepet den här helgen, och får åka direkt till Ruka.

– Det sänder en signal att ledningen i skidförbundet gör precis som de vill, och att det inte finns någon respekt för de näst bästa, eller bredden inom norsk längdskidåkning, säger Ola Kvisle, som är tränare för Norges utvecklingslag, till NRK.

”Tänker inte på konsekvenserna”

Han är noggrann med att hälsa Ingvild Flugstad Östberg lycka till under Ruka, och att det inte är något personligt mot henne, utan snarare en principsak.

– Det är å ena sidan bra att förbundet vill värna om sina åkare, men det verkar inte som att man reflekterar över konsekvenserna som detta har för resterande del av norsk längdskidåkning både på kort och lång sikt.

200229 Ingvild Flugstad Östberg of Norway and Ebba Andersson of Sweden after the women’s 10 km classic technique interval start during the FIS Cross-Country World Cup on February 29, 2020 in Lahti. Photo: Johanna Lundberg / Bildbyrån

Norges landslagschef Espen Bjervig säger att han förstår frustrationen över beslutet, men att han står för att ha tagit ut Östberg.

– Under en OS-säsong så har vi tagit beslut om att ha de bästa åkarna från start. Det betyder att man måste göra vissa prioriteringar. Vi vet att en Ingvild i form är bland det bästa vi har. Då tycker inte vi att hon behöver kvalificera sig till världscuppremiären. Hon behöver tävla i Ruka för att komma till OS, säger Bjervig.

LÄS MER: Calle Halfvarssons snöpliga miss – därför var han nära att missa säsongspremiären: ”Det är som vanligt…”

Få våra nyhetsbrev!