Norska ilskan efter hyllningen till Charlotte Kalla: ”Jag är chockad – det är diskriminerande”

Charlotte Kalla ärades med Holmenkollen-medaljen förra helgen.
Det får norska landslagschefen Vidar Löfshus att gå i taket.
– Det är rakt igenom diskriminerande, säger norrmannen till VG.

Även om det blev en fjärdeplats på tremilen i Holmenkollen förra helgen så fick Charlotte Kalla ändå ta emot en ädel medalj. För efter loppet ärades Kalla med den prestigefyllda Holmenkollen-medaljen.

Medaljen är en av de finaste priserna inom norsk skidsport och genom åren har bara nio svenskar fått ta emot den. Den senaste var legendaren Gunde Svan 1985.
– Det är en stora ära, sa en tagen Kalla om medaljen.

Nobbas på grund dopingskandal

Men valet av Kalla har väckt stark kritik i Norge. För många kan inte förstå hur den givne vinnaren Martin Johnsrud Sundby nobbades medaljen. Då förklarar Erik Eidie, generalsekreterare i norska Skidföreningen, att det handlar om astmaskandalen kring Sundby 2016.

Då norrmannen stängdes av i tre månader för misstänkt doping.
– Holmenkollen-medaljen är ett hederspris och orsaken till att den inte tilldelas Martin Johnsrud Sundby är knuten till det ärendet, sa Eidie i ett uttalande.

”Då kan vi lika gärna lägga ned”

Men den förklaringen köper verkligen inte norska längdchefen Vidar Löfshus som är rasande efter att Kalla valts före Sundby.
– Jag är lika chockad som alla andra i skidförbundet. Det är rakt igenom diskriminerande, säger Löfshus i en intervju med norska tidningen VG.
– Ska en person med astmadiagnos vara diskvalificerad från att få ett hederspris? Om det ska vara så, då kan man lika gärna lägga ned såna här hederspriser. Ska man diskriminera för att någon har en astmadiagnos, då är vi som sagt på villovägar.

Dela artikeln för att hylla vår skiddrottning Charlotte Kalla!

LÄS MER: Här prisas Charlotte Kalla – med norsk hedersmedalj: ”Jag är otroligt stolt”

Anna Haag hyllas för sitt underbara svar – mot nätmobbaren: ”Det blev knäpptyst”

window.fbMessengerPlugins = window.fbMessengerPlugins || { init : function() { FB.init({ appId: "1678638095724206", xfbml: true, version: "v2.6" }); }, callable : [] }; window.fbAsyncInit = window.fbAsyncInit || function() { window.fbMessengerPlugins.callable.forEach( function( item ) { item(); } ); window.fbMessengerPlugins.init(); }; setTimeout( function() { (function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) { return; } js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/sdk.js"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk')); }, 0);