Norska gigantens kontroversiella förslag – som kan förstöra Norges dominans: ”Förfärlig tanke för oss”

Det finns en stor oro för att intresset för längdskidor minskar allt mer.
Nu kommer norska giganten Björn Dählie med ett kontroversiellt förslag för att rädda sporten.
– Det är en förfärlig tanke för oss norrmän, säger han till norska tidningen VG.

Senaste skid-VM i tyska Oberstdorf dominerades helt av stornationerna Norge, Sverige och Ryssland. Endast några få undantag av åkare från Italien, Frankrike och USA kunde sticka emellan i resultatlistorna.

Dählies förslag

Men intresset i Europa minskar för längdskidåkning och en oro över sportens framtid växer. Internationella skidförbundet, Fis, har försökt att öka intresset i flera länder, framförallt i Tyskland, men det behövs fler åtgärder för att göra sporten mer populär och därför öka konkurrensen i spåren.

Therese Johaug, Norge
210304 Therese Johaug of Norway celebrates after the Women’s Cross Country Skiing 4 x 5km Relay during the FIS Nordic Ski World Championships on March 4, 2021 in Oberstdorf. Photo: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN / kod JL / JL0094

Norska skidgiganten Björn Dählie är så klart stolt över Norges enorma framgångar och VM-drottningen Therese Johaug samt VM-kungen Johannes Hösflot Kläbos dominans. Men är samtidigt orolig för sporten och kommer nu med ett högst kontroversiellt förslag – som kan förstöra för Norges framgångar.

”Förfärlig tanke”

Legendaren, som vunnit hela 8 OS-guld, kan nämligen tänka sig att ta bort den klassiska tekniken helt och hållet.
– Det är en förfärlig tanke för oss norrmän så klart, men jag tycker det är på tiden att det bara står fristil på programmet i världscupen, VM och OS, säger Dählie i en intervju med norska tidningen VG.

Björn Dählie, Norge
110223 Skidor, VM, Presskonferens och träning: Björn Dählie. © Bildbyrån – 73215

53-årige norrmannen förtydligar att skejttekniken är mycket vanligare i mellan-Europa och åtgärden skulle öka möjligheten till en större konkurrens och mer variation på prispallarna. Dählie säger även att stornationernas fördelar skulle försvinna då kostnaderna för utrustning minskas samt även arbetet hos vallateamen blir mindre viktigt då fokus på fäste inte behövs.
– Jag tror att det är så här vi får tillbaka konkurrensen. Ett sista argument är att det kommer bli enklare att växla mellan längdskidor och skidskytte, säger ikonen i intervjun. 

Dählie fasthåller dock att den klassiska tekniken ska behållas för långloppen. Pierre Mignerey, tävlingschef för Fis, har fått ta del av norrmannens förslag och kan hålla med till viss del men slår även fast att det inte är aktuellt att ta ställning till just nu.
– Men Björn Dählie har en poäng, utrustning är ett argument. Kanske får vi diskutera det här igen, men det står inte på agendan nu, säger Mignerey till norska tidningen.

Vad tycker du om Dählies kontroversiella förslag? Dela artikeln och berätta din åsikt!

LÄS MER: Kan nu ändra skidtävlingarna totalt – efter svenska stjärnornas stora kritik: ”De har mitt fulla stöd”

Få våra nyhetsbrev!